Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen köpte utsexdömd anställd

En dömd sexförbrytare har sagt upp sig från sitt jobb på Örebro kommun. För det får han över 800 000 kronor av kommunen. 39-åringen var en av dem som dömdes i den så kallade sexhärvan.

Annons
De tre männen dömdes mot sitt nekande och hävdade att de fått intrycket att flickorna var äldre än vad de var. Men männen gjorde aldrig några försök att kontrollera tjejernas rätta ålder – 12 respektive 16 år när övergreppen började. Bilden är från häktningsförhandlingen i tingsrätten i november 2009.

– Jag tror inte att det skulle ha fungerat för honom att gå tillbaka till arbetsgruppen, säger hans chef.

Hon har tillsammans med personalavdelningen förhandlat fram ett avtal med 39-åringen om att han skulle säga upp sig. I gengäld får han ett avgångsvederlag på 815 580 kronor, vilket motsvarar 36 månadslöner.

Det var kommunen som tog initiativ till förhandlingen eftersom man inte ville ha tillbaka honom efter avtjänat straff. Formellt sett kunde kommunen inte sparka 39-åringen.

– Brottet han har gjort utgör inte saklig grund för uppsägning. Det hade varit annat om han till exempel jobbat inom skolan, säger 39-åringens chef.

Hur har ni kommit fram till den här summan?

– Det kan jag inte kommentera, säger chefen.

39-åringarna har enligt uppgift ställt hårda krav i förhandlingarna.

– Visst har vi haft en diskussion och olika perspektiv på saker och ting. Han gick in i det här med inställningen att han skulle få komma tillbaka, berättar chefen.

Vad hade hänt om han vägrat säga upp sig?

– Då hade jag tagit tillbaka honom till den enhet där han hörde hemma.

I praktiken hade det knappast fungerat. I alla fall inte om man får tro 39-åringens arbetsledare, som NA pratade med då förhandlingarna fortfarande pågick. Då sa arbetsledaren så här:

– Gubbarna vill inte jobba med honom. De hotar med att sluta om han kommer tillbaka.

Den 39-årige länsbon dömdes av hovrätten till två år och fyra månaders fängelse. Han fälldes för våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn i två fall samt köp av sexuell handling av barn i fem fall.

Tillsammans med tre andra män hade han köpt sex av två unga flickor, varav en bara var 12 år när övergreppen började.

39-åringen har varit frihetsberövad sedan början av november 2009, då han häktades. Som ett led inför frigivningen avtjänar han sista delen av fängelsestraffet i hemmet, försedd med fotboja. I slutet av maj kommer han att bli villkorligt frigiven.

Sexhärvan

Tre medelålders män från länet dömdes den 26 februari 2010 till långa fängelsestraff för sexövergrepp på två unga flickor.

Flickorna var 12 och 16 år när övergreppen började hösten 2008.

Männen hade köpt sex av flickorna. Eftersom en av flickorna var under 15 år räknades det som våldtäkt mot barn.

Beträffande flickan som var 16 betraktades det som köp av sexuell handling av barn. Som barn räknas i det här sammanhanget en person som är under 18 år.

Senare dömdes även en fjärde man från Örebro för övergrepp på flickorna.

Mer läsning

Annons