Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen lägger locket på

Nu ger kommunen upp titthålet på Stortorget.
Glaslocket ner till 1600-talsgatan byts ut mot ett i gjutjärn.

Annons
För fuktigt. Nej, någon succé kan man inte kalla det. Kikhålet ner till 1600-talsgatan har inte fungerat som det ska och nu ger man upp tanken på att kunna se något.

Det var i samband med att Stortorget grävdes upp och byggdes om som man fann resterna av en gammal kullerstensgata från 1600-talet. Många ville att den arkeologiska utgrävningen skulle sparas och man beslöt att bygga ett kikhål i form av ett glaslock. Men tyvärr blev aldrig titthålet någon succé. Markfukten gjorde det nämligen omöjligt att se något.

– Vi har testat en rad olika metoder för att få bort fukten men inte lyckats, berättar biträdande stadsarkitekt Alexander Dufva som var ansvarig för Stortorgets omgörning.

– Nu har vi i stället bestämt att lägga dit ett metallock i gjutjärn med en relief av 1600-talsgatan. Det arkeologiska fyndet kommer på så sätt att finnas kvar där nere men man kan inte se det.

Ska man kunna lyfta på metallocket och titta ner på utgrävningen?– Nej, locket kommer att sitta fast. Man kan inte lyfta på det om man inte har specialverktyg.

När ska det här ske?– Vi kommer att sätta i gång arbetet med att se hur tjockt locket ska vara och hur det ska se ut nu redan i höst.

Bara droppar. Trots flera försök har man inte lyckats få bort fukten från glasrutan.

Mer läsning

Annons