Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen ska betala tillbaka drygt en miljon

Örebro kommun beviljades 2004 klimatpengar för cykeluthyrning. Det programmet startade aldrig och kommunen får nu betala tillbaka de klimatpengar som Naturvårdsverket betalat ut.

Annons

- Det var svårt att starta det här projektet som det var tänkt. Vi hittade ingen samarbetspartner som hade utvecklat cykeluthyrningen så som vi önskade, de var nästan på teckningsstadiet och hade problem med finansiering, säger Eric Poignant, cykelsamordnare på Örebro kommun.

Beslutet grundar sig på att Naturvårdsverket måste pröva vilket det slutliga bidraget till programägaren ska bli, om programmet inte helt genomförts i enlighet med rådets beslut om bidrag.

Örebro kommun beviljades 2004 en summa på 1 500 000 av Naturvårdsverket för en cykeluthyrning i ett klimatinvesteringsprogram. Av den summan har 1 125 000 kronor betalats ut.

- Vi var helt överens om att vi skulle betala tillbaka de pengar vi fått med tanke på att vi inte hann genomföra det här cykeluthyrningsprogrammet klart till projektets slut 2008 som det var tänkt, säger Eric Poignant.

Med tanke på att programmet inte genomfördes som planerat och ska därför Örebro kommun betala tillbaka de 1 125 000 kronor till staten som de fått i bidrag. 

Betalningen ska vara till Naturvårdsverket senast den 19 augusti

2010.

- De här pengarna vi fått har varit avsatta, så de har inte använts till något annat, vi har därför inga problem att betala tillbaks dem.

Vid det här tillfället kom man alltså inte igång med någon cykeluthyrningsprojekt.

- Vi avslutade det med tanke på att vi inte kunde komma vidare. Under 2008/2009 hittade vi nya samarbetspartner med KTH och Vinnova för att utveckla en cykeluthyrning i Örebro.

Projektet fick namnet Cykelpool i Örebro. Det är nu under utveckling.

Mer läsning

Annons