Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen startar forskningsföretag

Örebroregionen Science Park är namnet på det nya forsknings- och utvecklingsföretaget som Örebro kommun startar nästa år.

Annons

Örebro Science Park och Karlskoga Science Park finns redan. De arbetar med att länka samman forskning och utveckling i universitetsvärlden med näringslivet. Båda verksamheterna har varit kopplade till universitetet och Örebro Science Park har drivits som projekt av företaget Inkubera, som i sin tur ägs av universitetet. Karlskoga Science park har drivits av Karlskoga kommun.

Det nya är att Örebro kommun blir huvudägare till både Örebro Science Park och Karlskoga Science Park i ett holdingbolag, nu under namnet Örebroregionen Science Park. Örebro universitet, Regionförbundet och Karlskoga kommun är samarbetspartners i projektet.

Örebro kommun satsar 3,3 miljoner kronor, av den totala årsbudgeten på sju miljoner kronor. Syftet med företaget är att utveckla nya produkter, tjänster och företag, i nära samarbete med universitetet.

– Eftersom vi har ett universitet i Örebro vill kommunen vara med och långsiktigt satsa på forskning och utveckling, säger Lena Baastad (S) som är kommunstyrelsens ordförande.

Hon ser det som en långsiktig satsning.

– Vi ville stärka fler företag i vår region och såg det här som en möjlighet, säger Lena Baastad.

Fokusområdena fortsätter som tidigare att vara robotik, nutrition och distribution, men forskningsparken kommer också att koppla samman forskning och näringsliv på andra områden också.

I många andra universitets- och högskolestäder finns redan liknande företag, några som ägs av kommunen, några som har andra ägare.

Örebroregionen Science Park startar den 1 januari 2014, och ska ligga på Örebro universitet. Tills dess ska en styrelse väljas och formerna för samarbetet mellan de andra delägarna utarbetas.

Företaget Inkubera fortsätter sin verksamhet som funnits sedan 2006, att stötta utvecklingen av nya företag, med fokus på innovativ teknik och kunskap och med tydlig tillväxtpotential.

Mer läsning

Annons