Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen stöldmärker sand

Det talas ibland om folk som inte har rent mjöl i påsen. Det handlar om dem som gärna tänjer på lagens gränser. I Örebro finns det en del som inte har ren sand på trottoaren. Det ska kommunen sätta stopp för.

Annons

Det stjäls mycket sand från kommunen. Det kan röra sig om sand för upp till en halv miljon kronor på en vinter. Visserligen delar kommunen ut gratissand ibland, men det räcker inte. Lås bryts upp och begärlig sand fraktats bort om natten. När personalen kommer dit på morgonen för att hämta sand har det ibland varit tomt, och det dröjer extra lång tid innan halkan har bekämpats.

Men nu sätter kommunen hårt mot hårt. Sanden har stöldmärkts. Man blandar samma vätska med färgämnen som när en fjärrvärmeläcka ska spåras. Lyser man sedan med ultraviolett ljus glimmar det grönt. Det blir lika svårt att bortförklara för den snåle entreprenör som halksäkrat trottoarer, gångbanor eller parkeringar med stulen sand, som att försöka handla med en sedel fläckad från en färgampull i någon affär.

Det sitter en skylt på sanddepåerna som talar om att sanden är märkt. I första hand tänker man sig inte åka runt och leta stulen sand utan man vill förbygga stölder.

Mer läsning

Annons