Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen tänker inte betala skadestånd 

Nej, Örebro kommun tänker inte betala något skadestånd till dem som kan ha drabbats av vattenläckan i Svampen tidigare i år. I alla fall i nuläget. Det står klart efter det att tekniska nämnden sammaträtt i dag.

Annons

– Vi har fattat ett beslut efter det att vi tagit del av den opartiska utredning som gjordes om Svampen efter läckan, säger Camilla Andersson, ordförande i tekniska nämnden.

– Svampen har uppfyllt, som vi ser det, alla de krav man kan ställa. Vi har gjort det som kunnat göras, säger hon. Och därför anser vi att kommunen inte är ersättningsskyldig om man upplever att man lidit ekonomisk skada av det som hände.

– Är man inte nöjd med det beslutet så får man överklaga det till statens VA-nämnd.

Läckan i Svampen i mars ställde till en hel del problem. Eftersom avloppsvatten från en toalett hade runnit in i Svampens cistern tvingades örebroarna koka sitt dricksvatten i fyra dagar.

Några företag fick helt stoppa sin produktion, andra fick hämta vatten på annat håll. Det här slog hårt ekonomiskt och frågan är om företagen kan ställa kommunen till svars och få skadestånd. För att utreda om kommunen gjort något fel anlitades en oberoende konsult, Grontmij AB, som gjort en utredning.

I den utredningen står det att avloppssystemet för toaletter och restaurangkök på Svampen ersattes 2000 i samband med att man byggde om. Och att avloppssystemet hade en rad brister. Bland annat ska man ha använt olika rörtyper och ledningar som inte tillverkaren föreskriver. Avloppsinstallationen var inte heller fast förankrad i installationsutrymmet.

Men utredningen slår trots det fast att det med säkerhet går att säga att de bristerna har påverkat själva händelsen med den läckande toaletten.

Av det skälet säger alltså Örebro kommun nu nej till att betala eventuella skadestånd.

Mer läsning

Annons