Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen: tomthyraska inte chockhöjas

Knappt tusen radhusägare och villa-ägare i Örebro hyr sina tomter av Örebro kommun. Hyran och priset för att köpa loss tomten skulle chockhöjas, men nu har politikerna tagit till sig av kritiken.

Annons

NA har flera gånger berättat om den kniviga situation som många villaägare i Örebro hamnat i. Om några år chockhöjs tomthyran, eftersom den följer taxeringsvärdet och höjs i steg.

Ökar dramatiskt Det betyder att månadskostnaden ökar dramatiskt för en del villaägare. Samtidigt har tomtpriset stigit så kraftigt att det är omöjligt att köpa loss den.

Villaägarnas riksförbund har därför försökt förmå politikerna att sänka tomthyrorna. Och nu verkar det som om politiker och tjänstemän i Örebro har tagit till sig av kritiken.

NA har tidigare berättat om tjänstemannaförslaget. Nästa vecka, den 8 mars, fattar politikerna i programnämnd samhällsbyggnad beslutet. Förslaget ser ut så här:

1. Priset för att köpa loss tomten fryses på 2010 års nivå.

2. Hyran på tomträtterna sänks.

3. Räntesatsen på avgäldsräntan sänks.

Retroaktivt?När NA skrev om detta förra gången sade Lena Söderström på Villaägarnas riksförbund att beslutet borde gälla retroaktivt så att de som nyligen har skrivit på ett avtal också får sänkt hyra. Något sådant beslut blir det inte nu, enligt Björn Sundin (S), ordförande i programnämnd samhällsbyggnad.

– Jag har svårt att tro att någon som har köpt loss eller nyligen skrivit på ett nytt avtal skulle förlora på den affären. I så fall får de väl kontakta oss, säger Björn Sundin.

AvbetalningsplanHelst vill politikerna bli av med hela tomträtts-systemet. Därför har de bett tjänstemännen att utreda hur man skulle kunna få människor att köpa loss sina tomter. Skulle man kunna göra en avbetalningsplan över 10 eller 20 år? funderar Björn Sundin.

– Frågan är om man får göra så juridiskt. Jag tror att vi kommer att hitta en lösning.

Mer läsning

Annons