Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vägrar tvillingar hjälp

”Skäms Örebro kommun – hjälp Gösta och Ernst” är namnet på den facebookgrupp där över 1500 människor visat sitt stöd och engagerat sig i fallet med de funktionshindrade tvillingarna Gösta och Ernst.

Annons

I över ett års tid har föräldrarna Hedvig Hjelm och Linus Gustavsson febrilt försökt att få hjälp från Örebro kommun med avlastning i hemmet, förskoleplats och bostadsanpassning. Detta med anledning av deras två söner som föddes med funktionsnedsättning. En hjälp de inte känner att de fått.

– Vi har fått nej på saker vi vet att vi har laglig rätt till, säger Hedvig Hjelm.

Diskussionerna med kommunen har varit många och ofta har både telefonsamtalen och e-mailen inte besvarats. Under ett års tid har familjen försökt att lösa problemen själva, men nu börjar orken ta slut. Nu väntar familjen på ett besked om bostadsanpassning för att underlätta tillvaron för både pojkarna och dem själva. Det besked som tidigare getts till familjen var ett beslut taget av en handledare utan befogenhet.

– Under ett års tid ville vi göra allt själva, men vi orkar inte längre, säger Hedvig Hjelm.

Någon som följt familjens kamp mot kommunen är Jennifer Troëng, som är gammal klasskompis till Hedvig. Under fredagen startade hon en facebookgrupp för att informera allmänheten om problemen som familjen dragits med.

– Man når väldigt många människor med sociala medier och får en folkopinion den vägen. Kommunens hantering av familjen är oacceptabel och ovärdig. De orkar inte mer och de har levt under en omänsklig press, säger Jennifer Troëng.

I skrivande stund har nästan 1600 personer gått med i gruppen och flera som engagerat sig har själva ringt kommunen, uttryckt sin ilska och försökt att hjälpa familjen. Hedvig Hjelm uppskattar det stora folkliga engagemanget som dessvärre ännu inte hjälpt familjen i deras kamp.

– Kommunen är lika trångsynta som innan.

Hedvig Hjelm påpekar att de inte är ensamma om att tycka att Örebro kommun är bristfälliga i situationer som rör liknande fall.

– Det finns andra familjer som haft det väldigt svårt, så svårt att de flyttat. Kommunen är vana vid att folk ger upp, men oss slipper de inte.

Vecka 32 ska familjen få besked om bostadsanpassningen kommer att genomföras. Hedvig Hjelm tror att det kommer vara ett nekande besked och kräver en granskning av kommunen i ärenden som dessa.

– Vi har haft tre ärenden hos kommunen och inte ett enda har fungerat, det är inte okej. Denna hantering måste granskas.

Mer läsning

Annons