Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill att Ikea bygger ut

Ikea satsar på det ­befintliga varuhuset i Örebro. ­ Samma sak meddelade företaget i Gävle för drygt ett år sedan – men där har fortfarande ingenting hänt. Björn Sundin (S) tror ändå att Ikea kommer vilja investera i framtiden.
– Vi förutsätter att Ikea vill vara kvar i Örebro, säger han.

Annons

NA berättade i onsdagens tidning om möbeljätten Ikeas ändrade planer för det planerade varuhuset i Marieberg.

Så sent som i början av mars meddelade företaget att de avfärdat möjligheten till ett nytt varuhus på den så kallade Ford-tomten och i stället fortsatte att utreda möjligheten till en flytt till norra Marieberg. Men det gör inte Ikea längre. I stället fokuserar företaget enbart på det nuvarande varuhuset framöver.

– Vi har beslutat oss för att göra en del förbättringar i det befintliga varuhuset, sade Anna Pilkrona Godden, pressansvarig för Ikea.

I Gävle känner man igen mönstret. Där hade Ikea långtgående planer för ett nytt varuhus i Valbo. Efter en flera år lång process och förberedelser för en jätteetablering meddelade Ikea den 4 april förra året att de skulle fokusera på det befintliga varuhuset. En rad affärsmässiga faktorer låg bakom beslutet.

– Vi blev alla rätt så överraskade då, säger Roger Persson (MP), kommunalråd i Gävle kommun.

Nu har det gått över ett år sedan Ikeas besked – men än har ingenting hänt med varuhuset i Gävle.

– De har inte gjort något särskilt där ännu vad jag har noterat. Det ser ut som det alltid har gjort, säger Roger Persson.

Kommunalrådet Björn Sundin (S) tror att Ikea ändå kommer att göra en större investering i framtiden i Örebro.

– Det kan man givetvis aldrig veta, men Örebro växer så kraftigt att det är svårt att tro att det skulle vara en ort som stora handelsaktörer väljer bort. Vi förutsätter att Ikea kommer vilja vara kvar i Örebro i framtiden även om det är mycket möjligt att de inte vill göra den här investeringen just nu.

Vad tror du det nya förslaget om att vara kvar i de nuvarande lokalerna?

– Det finns ju stora möjligheter i det området och området kommer att hänga ihop bättre ändå om vi kan leda om den tunga trafiken som i dag delar Marieberg. Då finns jättemycket ytor för stora handelsetableringar.

Är du förvånad över Ikeas besked om att bara satsa på det nuvarande varuhuset?

– Vi har haft många samtal med dem, det senaste för bara några veckor sedan och jag vill inte kommentera vad som sades då. Vi brukar låta bli att prata om de diskussioner vi har med företag.

Om det inte blir något nytt Ikea i norra Marieberg – vad innebär det?

– Då hoppas jag att de investerar på något annat ställe i Örebro. Örebro kommun vill att Ikea ska kunna investera i Örebro och vi fortsätter att möjliggöra det.

Mer läsning

Annons