Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill behålla en tredjedel av Ånnaboda

Konferensanläggningen i Ånnaboda säljs – men kommunen gör en kovändning och behåller cirka 30 procent i ett utbyggt Ånnabodaområde. Fler hotell, stugbyar och fritidsanläggningar ska i framtiden komplettera anläggningen i Kilsbergen.

Annons

Styrelsen i det kommunalägda bolaget Örebro rådhus AB tar ställning till förslaget om ett breddat ägande nästa torsdag. Planerna på markförvärv och utbyggnad ligger lite längre fram i tiden.

– Kilsbergen är ett viktigt område för örebroarnas rekreation och Örebros utveckling. Men det finns ett stort behov av att utveckla området. Dessutom har vi konkurrensverket på oss, säger kommunalrådet Lena Baastad (S) som också är ordförande i det kommunala bolaget Örebro rådhus AB som äger Kilsbergen konferens lodge.

Men enligt den nya lagen mot otillbörlig konkurrens från 2010 får exempelvis en kommun inte bedriva sådan verksamhet som inte är förenlig med den kommunala kompetensen.Partierna i Örebro var därför i stort överens om att bygga upp anläggningen i Ånnaboda till försäljning.

Varför gör ni en kovändning?

– Vi vill ha kontroll över vad som händer i den känsliga Kilsbergsnaturen om vi ska släppa i väg mark som kommunen äger och utveckla Ånnabodaområdet. Det är stora naturvärden som är viktiga att värna om, svarar Lena Baastad.

– Hade det bara handlat om den nuvarande konferensanläggningen så hade det inte funnits någon anledning att finnas med i ägarbilden. Men det är ingen enkel fråga, tillägger hon.

Näringslivet bjuds in

Ägarna föreslår nu ett breddat ägande, där regionens näringsliv bjuds in.

– Vi har sagt att vi vill pröva och se hur stort intresset är, säger Lena Baastad.

Men hon vill inte kommentera förslagen att konferensanläggningen ska öka sitt kapital genom nyemission och genomföra investeringar för ökat boende.

– Vi tar först och främst ställning till frågan om breddat ägande. Sedan får vi diskutera hur vi ska fortsätta utvecklingen med markförvärv från kommunen samt hur vi ska öka samverkan med Storstenshöjden och övriga lokala intressenter. Byggplaner måste ju hanteras i vanlig ordning.

”Fantastisk potential”

Maria Åhgren är vd för konferensanläggningen och positiv till att frågan om breddat ägande nu kommer upp på styrelsens bord.

– Ånnaboda är det enda området i kommunen som har attraktionskraft på den europeiska marknaden, tyskar och holländare, säger hon.

– Och området har en fantastisk potential. Men för att vi ska utvecklas krävs mer boende i form av hotellrum, stugor och vandrarhem. I dag har vi totalt 160 bäddar, vilket ofta är för lite när konferensgäster vill ha enkelrum.

– Men först och främst är Kilsbergen regionens rekreationsområde som många ännu inte har upptäckt, fortsätter Maria Åhgren.

Mer läsning

Annons