Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill bredda Skebäcksbron rejält

Örebro kommun vill förbättra trafiksäkerheten på Skebäcksbron.
Just nu utreds möjligheten att bredda bron för att ge mer plats till gång- och cykeltrafiken.
– Vi tror att cykeltrafiken kommer att öka kring bron, säger trafikingenjör Jarmo Riihinen.

Annons
Skebäcksbron i Örebro.

Hösten 2010 öppnades Skebäcksbron för all fordonstrafik. Men ganska så snabbt fick bron frän kritik från cyklister och fotgängare som ansåg sig vara oskyddade. Särskilt på vintern då snövallar gör den minimala gång- och cykelvägen över bron ännu smalare. Nu arbetar kommunen för fullt med att öka trafiksäkerheten på Skebäcksbron. Både på kort- och lång sikt.

Men den kanske största frågan som utreds just nu är om bron kan breddas. Enligt kommunen kan bron breddas med upp till två meter på båda sidorna.

– I dag finns det behov av att bredda bron främst på den östra sidan, men det kan vara klokt att redan nu bredda bron även åt väster. Vi tror att cykeltrafiken kommer att öka kring Skebäcksbron och om vi inte breddar även där måste vi hänga på en motvikt så att bron får lika mycket vikt på båda sidorna, säger Jarmo Riihinen, Trafikingenjör Örebro kommun i ett pressmeddelande.

Samtidigt medger Örebro kommun att en breddning av bron skulle medföra en del komplikationer. Om det skulle bli en ny cykel- och gångbana på den västra sidan om bron krävs nya anslutande banor söder och norr om bron. Troligtvis skulle den lilla parken behöva byggas om, plus att det finns markföroreningar norr om bron som måste åtgärdas. Varje dygn passerar drygt 7000 fordon Skebäcksbron.

Mer läsning

Annons