Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill införa rökförbud

Snart är det helt slutrökt i kommunen. Nu finns ett färdigt förslag där det föreslås att man inför rökfri arbetstid för alla anställda och även för förtroendevalda.

Annons
Rökfritt. Arbetstiden i Örebro kommun ska varar rökfri i framtiden. ArkivBild: Hasse Holmberg

Den tid som kommunens personal arbetar eller har paus ska vara rökfri i framtiden, och rökförbudet ska även gälla den som gör praktik eller utför arbete hos Örebro kommun. Lunchen är dock undantagen förbudet. Rökning vid entréer i anslutning till kommunens lokaler ska också vara rökfria.

– Skälet till att vi gör den här satsningen handlar om arbetsmiljö och för att skapa en rökfri miljö för våra medarbetare, säger kommunens personalchef Carola Lilja.

Facken ser hellre att en rökfri arbetstid blir en rekommendation i kommunen medarbetarpolicy.

– I ett år har vi stött och blött frågan och vi är inte överens med de fackliga organisationerna. De delar inte vår uppfattning när det gäller rökfria arbetstider, säger Carola Lilja.

Facken påpekar också i mbl-förhandlingar att ingen arbetstagare ska kunna bli föremål för arbetsrättslig åtgärd i det fall ordningsregeln inte följs.

– Vi har flera ordningsregler på våra arbetsplatser, och om man bryter mot dem är det chefens uppgift att ha ett samtal. Det är inte okej, vi vill inte att du ska röka på arbetsplatsen. Sedan vi har inte tänkt att vidta disciplinära åtgärder i det här läget, säger Carola Lilja.

Samtidigt ska den som väljer att försöka fimpa för gott få hjälp med detta genom rökavvänjning. Det är kommunfullmäktige som slutligen avgör om förslaget ska införas.

Mer läsning

Annons