Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuner köper vindkraft för 77 miljoner

Tillsammans med Kumla tänker Örebro kommun köpa tre nya vindkraftverk för 77 miljoner kronor.

Annons
Vindsnurror. Kumla och Örebro kommun handlar vindkraft vid Ullavi i Hallsberg. På bilden verk från Frotorp, Vretstorp. Arkivfoto: Sofi Isaksson

Kumla och Örebros gemensamma bolag Kumbro Vind AB har tidigare tagit beslut om att förvärva tio vindkraftverk, och dessa köp håller på att genomföras.

På onsdag ska kommunfullmäktige i Örebro ta beslutet om att köpa tre till, vilket Kumla redan sagt ja till.

– Köpet ligger helt i linje med Örebros ambition att satsa på förnyelsebar el och bidra till ett bättre klimat. Dessutom är det en lönsam satsning. De tre verken beräknas gå med två miljoner kronor i vinst redan första året, vilket ger mer kapital för att fortsätta satsa på ett hållbart samhälle, säger Lena Baastad (S) kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Eulos Vind AB äger i dag tillstånd att bygga tre vindkraftverk vid Ullavi i Hallsbergs kommun. Kumbro Vind AB har erbjudits att köpa dessa verk för maximalt 77 miljoner kronor. Av den kostnaden ska Örebro kommun stå för 80 procent.

– Till utgången av 2018 ska Örebro kommun ha investerat i vindkraftverk som tillsammans producerar 120 GWh per år, genom Kumbro Vind AB, säger Lennart Bondeson (KD) i samma pressmeddelande.

Mer läsning

Annons