Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunstyrelsen gerTegelbruket godkänt

Tegelbruket får kosta 38 miljoner mer. Det godkände en majoritet i kommunstyrelse på tisdagen. En minoritet ansåg att kostnaderna blivit för höga och ville stoppa utgiftsökningen.

Annons
Skissen visar ungefär hur Tegelbruket i korsningen Örnsköldsgatan-Lertagsgatan kommer att se ut.

Totalkostnaden för allaktivitetshuset Tegelbruket ökar från 130 till 168 miljoner kronor.

Det meddelade Öbo och därför behövdes ett godkännande för ytterligare 38 miljoner kronor.

– Egentligen är det så att alla har ganska länge vetat om att den budget som man en gång fattade inte höll. Öbo har varit tydliga med att deras uppskattningar har varit ungefärliga och det var bara för ett kort tag sedan som de visste vad det kostade, säger Björn Sundin (S).

”Orimligt dyrt”Han menar att den nya kalkylen är betydlig mer trovärdig, och han vill inte börja styrka i projektet.

– Om man nu tar bort 38 miljonerna blir det inga idrottshallar byggda. Då får man inte de extra verksamheterna som är själva poängen med Tegelbruket, säger Björn Sundin.

Staffan Werme (FP) tycker däremot att man borde ha bromsat.

– Det här projektet har under hela dess tid karakteriserats av fördyringar. Nu måste man sätta ned fötterna och se till att få det här i ram. Det blir orimligt dyrt och kommer att tränga ut andra nödvändiga satsningar, säger han.

Kent Persson (M) håller med.

Hoppat av

– Projektet är inte längre den verksamhet som det var tänkt när projektet drog i gång. Föreningar har hoppat av och kommunen står med ökade driftskostnader och en otydlig verksamhet, säger han i ett pressmeddelande.

Tanken är att Tegelbruket ska vara föreningsdrivet, men Staffan Werme är orolig för att det blir ett kommunalt projekt.

– Det enklaste sättet att förgöra de ideella krafterna är att kommunalisera dem, och det känns som om man håller på att göra det här, säger han.

Följer uppläggetBjörn Sundin är inte med på det resonemanget.

– Jag har uppfattat att vi följer hela upplägget som vi var överens om förra perioden. Att det drivs av föreningar och att man hittar en form som gör att många föreningar kan vara aktiva. Det är ju KFUM och Sensus som är huvudaktörer i projektet, säger han.

S i majoritetModeraterna, Folkpartiet, David Kronlid, som är oberoende borgerlig, samt Vänsterpartiet sade nej till 38 miljoner. Miljöpartiet lade ned sin röst. Centerpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna var dock i majoritet och röstade igenom förslaget.

Mer läsning

Annons