Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konflikt i Vänstern efter stormigt möte

Ett medlemsmöte i oktober har utlöst en ordentlig konflikt mellan olika fraktioner i Vänsterpartiet i Örebro. Mötets val av ombud har under stora protester ogiltigförklarats.
– Vi var dåligt förberedda i styrelsen, säger Martha Wicklund, ordförande i Vänsterpartiet Örebro.

Annons

Meningarna går isär om vad som egentligen hände på mötet och vilka som bar skulden för det kaos som utbröt.

Den 24 oktober hade Örebros vänsterpartister kallats till ett medlemsmöte för att bland annat välja ombud till distriktets valkonferens nu i helgen. Direkt efter mötet hade den lokala styrelsen bjudit in tidningen ETC:s Johan Ehrenberg för att föreläsa.

– Vi har sedan tidigare bestämt att vi ska ha teman till våra medlemsmöten som att till exempel bjuda in föreläsare, berättar Martha Wicklund som är en av två ordföranden i Vänsterpartiet i Örebro.

– Vi i styrelsen var dåligt förberedda, säger Martha Wicklund. Vi trodde nog inte att mötets två punkter skulle ta sådan tid.

Dålig mötesteknik och en styrelse som tyckte att det räckte med valberedningens förslag av ombud, är en del av kritiken som framförts efter mötet.

– Vi fick lämna möteslokalen mitt i röstningen, berättar Malin Tinjan, ledamot i kommunfullmäktige. Det var ett dåligt genomfört möte.

Det byttes ordförande två gånger, sekreterare tre gånger och möteslokal en gång när en del av mötesdeltagarna förflyttade sig till partilokalen.

– Jag var själv inte där, men har hört att det var kaosartat, säger Martha Wicklund.

Valberedningens förslag röstades ner och en alternativ lista godkändes som innehöll flera ombud med rötter i Ung vänster.

Efterspelet har blivit minst lika kaosartat. Den lokala styrelsen beslutade sig för att ogiltigförklara mötet och dess val av ombud och utlyste ett nytt möte.

Anledningen var att några av ombuden som valdes inte skulle varit medlemmar.

Mötet har från styrelsens håll kallats en kupp, medan andra medlemmar menar att det är självklart att fler förslag än valberedningens måste diskuteras.

En skrivelse skickades till Vänsterpartiets partistyrelse i Stockholm där ett 40-tal medlemmar protesterade mot ogiltigförklaringen och menar att den lokala styrelsen försöker köra över ett demokratiskt fattat beslut av föreningens medlemmar för att beslutet inte passade styrelseledamöterna.

Skrivelsen berättar också om utfrysning, otrygghet och dålig relation mellan lokalföreningen och Ung vänster.

De fick inget svar från partistyrelsen och ett nytt medlemsmöte genomfördes den 21 november under översyn av Lisa Rasmussen, politisk sekreterare vid partikansliet i Stockholm. En röstlängd upprättades och valberedningens förslag gick igenom.

Mer läsning

Annons