Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten att fösa änder

Det här är berättelsen om en andfamilj, Lennart Grone och deras promenad till Svartån.

Annons

– Det började med att Sten Åkvist ringde mig, han har hand om Victoriahuset på Kungsgatan där jag tidigare bott. Han behövde min hjälp för att bli av med en kull gräsänder som för andra årets i rad huserat på gården, berättar Lennart Grone.

Andungar i kartongDet här var alltså inte första gången som Lennart rykte ut för att försöka få en gräsandsfamilj ända ner till Svartån från bostadshuset.

– Innergården är två våningar upp, så det var lite lurigt hur vi skulle göra. Men vi hade kartonger och vi motade in ungarna i den. Naturligtvis blev modern arg på mig, men vi tog det inte så hårt. Lugnt motade vi den mot staketet så att hon kom ut på gården. Sen gick jag ner med kartongen och hon flög efter ner på parkeringen.

Försökte gömma sigTricket fungerade och när Lennart Grone öppnar kartongen kan gräsandsfamiljen återförenas. Nu återstod bara att få ekipaget att knata vidare.

– Jag hade hela tiden kartongen att mota med och trots att de flera gånger försöker gömma sig under på väg mot vattnet fick vi dem ända fram.

Ner i vattnetVid flera tillfällen gick de över gatukorsningar med rödljus, men bilarna stannade eftersom Lennart Grone tydligt visade att fågelfamiljen var ute på äventyr.

– Det var som att honan visste vilken väg de skulle gå. När vi väl kom fram till Svartån stod hon länge och väntade innan hon till sist hoppade i vattnet. Plupp, plupp, plupp så var alla åtta ungarna efter henne i vattnet.

God gärningEfter ett tag lämnade de gräsandsfamiljen i fred i vattenbrynet.

– Det var en härlig upplevelse! Har man gjort en god gärning så känns det tillfredställande, säger Lennart Grone.

Vi får väl se om det blir fler ledsagarturer till ån även nästa år.

Mer läsning

Annons