Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpeskillingen betald- nu backar kommunen

Det köpekontrakt på Storstenshöjden som finns är giltigt oavsett vattendom anser Storstenshöjden i Örebro AB, som har satt in pengarna för ett köp av anläggningen. Kommunen anser att han har fel och man har redan betalat tillbaka köpeskillingen.

Annons
Vd för Storstenshöjden i Örebro AB. Johan Larsson berättar att företaget vill köpa anläggningen och göra de nödvändga investeringar som behövs. Han menar att det köpekontrakt som finns gäller, medan kommunen hävdar att det inte gör det.

Det har varit många turer kring Storstenshöjden de senaste åren. En nyckelfråga har varit tillgången på vatten till snökanonerna. Enligt det köpekontrakt som upprättades mellan Storstenshöjden i Örebro AB och kommunen av den förra kommunledningen var ett villkor att en ny vattendom skulle meddelas senast den 16 juni i år. Annars upphör avtalet.

Granskade avtalet

– När vi inte fick en förlängd köpoption gick vi in och granskade avtalet. Vi hävdar att vi har rätt att köpa anläggningen som det står ändå. Den klausulen där man skriver att det är villkorat en vattendom som vunnit laga kraft är en trygghet för köparen och inte en säljartrygghet, säger Storstenshöjden i Örebro AB:s vd Johan Larson.

Därför har han betalt köpeskillingen på 1,6 miljoner kronor.

– Pengarna finns på kontot sedan i tisdags, säger Johan Larson.

Det har sagts att priset är för billigt, men Johan Larsson hänvisar till att det är en extern värderare som har satt det.

– Om man kommer hit och tittar på vad man säljer och faktiskt skapar sig en uppfattning hur det är finns det ett eftersatt underhåll för flera miljoner, säger han.

Ser möjligheternaJohan Larson ser stora möjligheter för Storstenshöjden och han är beredd att investera, men bara som ägare.

– Om vi inte kommer överens sitter de med ett avtal på fredag som de inte kan stå upp för. Ett arrendeavtal där de inte har vatten till oss, och utifrån det kommer vi att agera. Då är det lika bra att de köper ut oss, säger han.

Kommunen anser dock att köpekontraktet inte är giltigt. Pengarna har redan betalats tillbaka.

– Vi anser att avtalet gäller när vattendomen finns, säger Björn Sundin (S), ordförande i programnämnd samhällsbyggnad.

Han sticker inte under stol med att han var emot beslutet att sälja och att han tycker att priset var för billigt, inte minst med tanke på markområdena som ingår.

– Ja, jag skulle gärna slippa, men fullmäktige har beslutat att det ska säljas och vi har skrivit kontrakt och jag tänker inte bryta avtal, säger han.

”Vi måste prata”Däremot är han tydlig med att det krävs ett nytt köpekontrakt för att genomföra en försäljning.

– Då måste vi komma överens om innehållet i det. Men jag förutsätter att vi kan lösa det här. Vi måste sätta oss ned och prata helt enkelt. Jag tycker inte att vi ska sköta det här via advokater eller genom att skicka pengar fram och tillbaka, säger Björn Sundin.

Mer läsning

Annons