Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koppar stals från kyrka

Under måndagsmorgonen upptäckte personalen hos Kils kyrka att någon hade stulit koppar från kyrkans väggar, från kyrkans bisättningsrum samt slitit bort stuprören från kyrkan. Händelsen har polisanmälts.

Annons

Plåtslagaren Sten Fall berättar att tjuvarna har stulit koppar för cirka 2 500–3 000 kronor.

– Men att laga allt kommer att kosta cirka 150 000-200 000 kronor. Skadorna på kyrkan är omfattande, säger Sten Fall.

Kyrkvaktmästaren Sven Nilsson är orolig över att fler stölder ska begås.

– Att ni skriver om det kan öka risken för att sådana här stölder händer igen. Jag tänker att det finns folk som blir triggade av att läsa om det och ni kanske kan undvika att ta närbilder, säger Sven Nilsson.

Han är upprörd över det inträffade och berättar att folk i bygden också är det. Sven Nilsson upptäckte att koppar var stulen från kyrkan runt klockan halv åtta under måndagsmorgonen när han gick på sitt pass.

Undersöker spår

En bit bort från Kils kyrka håller Peter Bernerdal på polisens utredningsenhet i Örebro på och jobbar. Han undersöker om det finns spår kvar på taken från bisättningsrummet.

– Oftast lämnar tjuvarna kvar verktyg på platsen efter sådana här stölder, men de har de inte gjort i det här fallet, säger han.

Vanligare

Enligt Peter Bernerdal har det blivit allt vanligare att stjäla koppar de senaste två–tre åren. Tjuvar stjäl, förutom från kyrkor, från bland annat järnvägar och skolor.

– Att sälja skrot lönar sig då värdet på skrotet har ökat sedan lågkonjunkturen. Det handlar inte om mycket pengar, men gruppen som stjäl koppar tillhör oftast en socialt utsatt grupp. Det är mycket jobb för lite pengar. Misstankar om vilka som har stulit från den här kyrkan behåller jag för mig själv, säger han.

Mer läsning

Annons