Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körkortsköerna ska bli kortare

Nu ska det bli kortare köer till körkortsproven. Det lovar Trafikverket i en rapport till regeringen.

Annons

Långa väntetider har varit ett problem både för trafikskolelever och för de som kör upp privat. Problemet blir ännu större under sommarmånaderna då efterfrågan är större samtidigt som semestertiden drar i gång. Kötiderna har helt enkelt varit för långa.

Nu har Trafikverket fattat beslut om nytt servicelöfte som fått följande utformning:

"När du bokar ditt första förarprov för behörighet B lovar vi dig en tid för kunskapsprov inom två veckor och en tid för körprov senast två veckor från kunskapsprovet på våra provorter."

"Om ditt första kunskapsprov eller körprov inte är godkänt har vi som mål att kunna erbjuda ytterligare minst två prov inom giltighetstiden två månader."

För att nå upp till servicelöftet pekar Trafikverket ut en rad åtgärder med effekt på kort sikt. Bland annat att öka kapaciteten med cirka 20 procent, och att trafikinspektörer får ansvara för fler prov. Sedan vill Trafikverket öka flexibiliteten kapacitetsmässigt och sätta in extraresurser.

I Trafikverkets rapport framgår det också att det finns stora regionala skillnader i hur vi väljer att ta våra körkort. Östersund är den stad där flest väljer att köra upp som trafikskoleelev. Siffran där är uppe i 77,3 procent. I Uppsala däremot väljer en stor majoritet att köra upp privat, 86,3 procent. I Örebro är fördelningen jämnare. Där kör 55,1 procent upp som trafikskoleelev och 44,9 privat.

Mer läsning

Annons