Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korruptionsenhet kanta upp Örebro-fall

Den kommunala tjänstemannen som sålde industrimark till kraftigt reducerat pris kan bli ett fall för Riksenheten mot korruption. Men Örebro kommun har inte ens utrett uppgifterna.

Annons

I våras granskade NA i flera artiklar hur det går till när Örebro kommun säljer industritomter. En tjänsteman gav vid flera tillfällen företag rabatt – utan att dokumentera varför.

I ett fall sålde tjänstemannen fyra industritomter bredvid varandra. Tre av företagen betalade enligt prislistan: 175 kronor per kvadratmeter.

Ett av företagen fick kraftig rabatt. De betalde först 130 kronor per kvadratmeter och två år senare 150 kronor per kvadratmeter när de köpte till mer mark.

Under samma tidsperiod utförde företaget privata byggjobb hemma hos tjänstemannen.

Statsåklagaren reagerar

När statsåklagare Nils-Eric Schultz på Riksenheten mot korruption får höra det reagerar han direkt:

– Om tjänstemannen inte har hållit isär de här två sakerna och inte diskuterat eller informerat sin arbetsledning om att han tänkt anlita företaget privat så kan det bli ett ärende för oss.

Inger Sundström som är stadsbyggnadschef i Örebro kommun kände till detta redan i våras. Trots det valde Örebro kommun att inte utreda uppgifterna närmare.

– Tjänstemannen berättade själv att han har anlitat det här företaget privat, men det var under helt olika tidsperioder.

Så då släppte du det?

– Ja, jag gjorde inte mer då. Jag litade på tjänstemannens besked att det inte hängde ihop i tid.

Enligt NA:s granskning hänger rabatten och de byggjobb som företaget utförde hemma hos tjänstemannen väl ihop i tid.

Privata byggjobb

Köpekontrakten där företaget fick rabatt skrevs i februari 2006 och februari 2008. Företaget utförde privata byggjobb hemma hos tjänstemannen under slutet av 2006 och fakturerade tjänstemannen i februari 2007.

Kommunen valde att inte anlita en utomstående utredare. Enligt stadsbyggnadschefen Inger Sundström tillfrågades ett revisionsföretag, men när hon berättade om priset för kommundirektören sa han att en kommunanställd skulle göra utredningen i stället.

Utredningen består av att Christer Wilén, som jobbar som controller på kommunledningskontoret, har intervjuat de inblandade och deras kollegor.

Har du ställt några frågor om att företaget som fick rabatt också gjorde privata byggjobb hemma hos tjänstemannen?

– Nej, det har jag inte gjort.

Statsåklagaren Nils-Eric Schultz utreder de misstänkta mutbrotten i Göteborgs stad. Där var kommunledningen väldigt mån om att utomstående skulle sköta utredningarna.

Trovärdighet

Ytterst är det en fråga om trovärdighet, konstaterar Schultz.

– Kan det finnas anledning för allmänheten och media att tro att en internutredning inte vill gräva lika djupt som en utomstående utredning? Svarar man ja på den frågan borde man anlita en utomstående utredare. Svårare än så är det egentligen inte.

Ur NA:s granskning i april 2011:

10 april: NA-tv: Kommunal friggebod flyttad till provat tomt

11 april: Huset som aldrig betalades

12 april: Tomten som reades bort

16 april: Politiker gav 400 000 i rabatt - utan kalkyl

Om du läser den här artikeln på na.se kan läsa kommunens slutrapport genom att klicka på PDF-länken till höger

Mer läsning

Annons