Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriminalvården och polisengranskar självmordet

Kriminalvården kan inte svara på hur den styckmordmisstänkte och häktade 52-åringen, kunde göra självsmordförsöket som ledde till döden.

Annons

– Den frågan har vi möjligen svar på om några veckor, sedan vi granskat och utrett vad som hänt i Örebrohäktets lokaler säger kriminalvårdens regionchef Johan Modin.

Larmet från häktet till polisens sambandscentral kom 09 47 på ondagsmorgonen och 52-åringen fördes i ilfart till Universitetssjukhuset.

– Där dödförklarades han 10.10. Vi har gjort avspärrningar på häktet för att göra en utredning.

– Fallet är anmält och ska utredas, säger polisens informationschef Torbjörn Carlson.

Häktet sorterar under kriminalvården.

Vilken tillsyn hade mannen?– Han har haft omfattande tillsyn. Jag har besökt Örebrohäktet i dag och informerat mig om olika saker. Det är djupt tragiskt och viktigt att också personalen får bearbeta det som hänt, svarar Johan Modin.

Hur kunde det hända?– Tyvärr inträffar självmordsförsök på häkten även om vi gör allt för att försöka förhindra det.

Enligt uppgifter till TT inträffade självmordsförsöket i träningslokalerna. Kan du bekräfta att det är så?– Jag kan inte säga var på häktet det inträffat.

Har det funnits tecken på att 52-åringen var självmordsbenägen?– Det är också en sådan fråga jag inte kan svara på. Väldigt mycket i det här fallet handlar om att utreda ordentligt. Det är en mycket tragisk händelse. Men jag kan inte direkt efter händelsen uttala mig om hur den kunde inträffa. Det skulle vara fel. Jag vill ha en grund för det jag säger.

Vilken kontroll finns av om intagna på häktet är självmordsbenägna?– Vi gör omfattande bedömningar både vid ankomsten och senare.

Per-Olof Humla, biträdande säkerhetschef inom kriminalvården, säger att i varje enskilt fall bedöms vilka åtgärder som är nödvändiga.

– När personer anländer till häktet gör vi en bedömning för att undersöka självmordsbenägenhet och annat. Det är en vetenskapligt beprövad metod som används. Den följs sedan upp under häktestiden för att se vilka åtgärder som kan vara nödvändiga. Bedömningen följer med när personer börjar avtjäna fängelsestraffet och lämnar häktet, säger Humla. Han framhåller att en individuell bedömning är mycket viktig.

– Så att allt blir anpassat. Händelsen som nu inträffat i Örebro granskas grundligt. Det gör vi med alla tillbud, allt från att någon skadats till dödsfall.

Mer läsning

Annons