Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriminell misstänktför stöld – på tingsrätten

Poliser, vakter och flera fotografer befann sig alldeles i närheten inne på Örebro tingsrätt.
Då norpade en person åt sig en kamera värd 40 000 kronor.
En misstänkt våldsman har nu gripits för stölden.

Annons
Kicki Nilsson, fotograf på Nerikes Allehanda, blev bestulen på en kamera när hon bevakade ett mål i Örebro tingsrätt på måndagen.

NA:s fotograf Kicki Nilsson befann sig på måndagseftermiddagen på Örebro tingsrätt för att bevaka rättegången mot Tony Byström. Hon ställde ner sin ena kamera på golvet en meter bakom sig och satt beredd med den andra.

Bara några meter längre bort stod en grupp tv-journalister och reportrar och väntade på att dörren till sal fyra skulle öppnas.

Tittade på kameranPlötsligt dök en okänd man upp mellan de två grupperna av journalister och började prata med några av dem. Han gick också fram och tittade på kameran med teleobjektivet som låg på golvet alldeles bakom fötterna på pressfotograferna.

I samma ögonblick dök Tony Byström upp och ingen lade längre till märke till mannen. Men när Kicki Nilsson en stund senare vände sig om för att plocka upp sin kamera var den borta.

- Först trodde jag att det var någon av de andra fotograferna som hade tagit den av misstag. Jag frågade dem: ”Allvarligt talat, vem är det som har tagit fel kamera?”

Misstänkt för misshandelMen snart fick hon veta att personalen i tingsrättens expedition hade sett en man gå ut med en kamera dold under jackan. Mannen, en 36-årig örebroare, är misstänkt för bland annat grov misshandel, och han befann sig på tingsrätten för att lämna kompletterande uppgifter inför en kommande rättegång. Det var också han som hade gått fram och pratat med journalisterna utanför sal fyra.

- Det är så jävla fräckt gjort. Han måste ha plockat upp kameran precis när ingen tittade åt hans håll och sedan bara gått förbi alla journalisterna med den, säger Kicki Nilsson om stölden.

Fynd vid husrannsakanKicki Nilsson polisanmälde stölden, och bara en timme senare gjorde Örebropolisen husrannsakan hemma hos 36-åringen. Där hittades Kicki Nilssons kamera.

Den misstänkte tjuven sa till polisen att han hade hittat kameran och att han hade tänkt lämna in den. Polisen trodde dock inte på den historien utan grep honom misstänkt för stöld.

- Han är känd hos oss sedan tidigare, säger Anders Wallin, vakthavande befäl vid Örebropolisen.

Stölden är sannolikt dokumenterad på film. Korridoren där kameran stals är filmad av övervakningskamera.

Mer läsning

Annons