Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristna samlas i Örebro

Sveriges kristna råd och Svenska missionsrådet arrangerar en gemensam ekumenisk årskonferens i Örebro den 14 och 15 maj. Temat är ”Över gränser”.

Annons

Årskonferensen är en mötesplats för 25 medlemskyrkor och 34 medlemsorganisationer som tillsammans representerar den breda kristenheten i Sverige. Bland årets talare finns Agnes Abuom, ordförande för Kyrkornas världsråd, Cecilia Wikström, EU-parlamentariker och Anders Wejryd, ärkebiskop Svenska kyrkan.

- Denna årskonferens blir unik, aldrig tidigare har vi haft en så stor bredd av intressanta talare vid ett och samma tillfälle. Årskonferensen är en viktig ekumenisk mötesplats där många personliga möten och beslut formar framtidens arbete, säger Eva Christina Nilsson, generalsekreterare för Svenska missionsrådet.

Konferensen inleds med gudstjänst på onsdag klockan 14.00 i syrisk-ortodoxa Mariakyrkan. Med representanter från olika kyrkor och kristna organisationer förs under sedan samtal på temat ”Över gränser” med fokus på migration, mission, fred och religionsdialog i fyra parallella seminarier.

På onsdagskvällen är det rundvisning och middag på mötesplatsen Tegelbruket i centrala Örebro. Till eventet "Tillsammans gör vi skillnad" välkomnas hela Örebro. Det blir en helkväll med föreställningen ”Fred i sikte”, samtal om utmaningar i vårt Europa, musik och dansuppvisning. Bland de medverkande denna afton finns skådespelaren Eva Ahremalm, EU-parlamentariker Cecilia Wikström, sångaren Ingemar Olsson och ärkebiskop Anders Wejryd.

Under torsdagsförmiddag talar den nytillträdda ordföranden för Kyrkornas världsråd, kenyanska Agnes Abuom, i två samlingar. Ett av dem är storseminariet ”Bered plats! Om utanförskap i samhället och kyrkornas roll” .

Vartannat år håller Svenska missionsrådet och Sveriges kristna råd gemensam årskonferens.

- Förutom förhandlingar möts vi kring seminarier om aktuella ämnen, informerar om vårt arbete och firar gudstjänster tillsammans, berättar Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd.

Årskonferensen sker i samverkan med Örebro kristna samarbetsråd , Operation Mercy , Evangeliska Frikyrkan och Sensus studieförbund . Alla samlingar under årskonferensen är öppna för allmänheten där ej annat anges. (NA)

Mer läsning

Annons