Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik för Obol-utredning

Ekobrottsmyndigheten får kritik av Justitieombudsmannen, JO, i ett beslut som rör förundersökningen mot bolaget Obol Investment. Myndigheten får kritik för att utredningen låg oberabetad under ett helt år innan den lades ned.

Annons

Ekobrottsmyndigheten anmäldes för hanteringen av Obol-utredningen, som tog fyra och ett halvt år och lades ned utan åtgärd i september i fjol. Utredningen gällde misstänkta bedrägerier och förskingring och bakom anmälan låg advokat Lars-Olof Svensson, som företrätt en grupp privatpersoner som förlorat mångmiljonbelopp sedan de investerat pengar i Obol, ett bolag som förvaltade värdepapper.

Gjorde sig svåråtkomligaEn anledning till att utredningen drog ut på tiden var att de två huvudmisstänkta, örebroaren Jan Saradlic och Bo Johansson, gjorde sig svåråtkomliga för utredarna. När förundersökningen så var klar lyckades inte åklagaren delge Jan Saradlic förundersökningen, som höll sig undan ända tills åklagaren gav upp.

JO skriver i sin bedömning att det är tydligt att utredningen var omfattande och komplicerad och att det i och för sig är förståeligt att den drog ut på tiden. Men de riktar kritik mot att att förundersökningen låg obearbetad under drygt ett år:

”Det uppehåll som förekom är inte förenligt med skyndsamhetskravet i rättegångsbalken. Ekobrottsmyndigheten kan inte undgå kritik för detta”, skriver JO.

Mer läsning

Annons