Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot tjejboende på Norr

På Tjejboendet i Örebro bor tonårstjejer med alldeles för stora problem. Personalen har inte resurser att hjälpa dem, enligt flera personer inom socialtjänsten. Trots att Örebro kommun redan för två år sedan fick kritik för just detta.

Annons

Den 20 mars i år ringde en anonym person till länsstyrelsen. Hon sa att hon arbetade inom socialtjänsten och att hon var orolig för tjejerna på Tjejboendet.

Ungefär så här berättade hon:

”De tar emot ungdomar med stark ångest, som tar mediciner, och har skolproblem. Ändå skickas de ut på en praktikplats efter bara några dagar. Det ställs för stora krav på tjejerna. Därför misslyckas de ofta och mår dåligt. Tjejerna får inte den hjälp de behöver.”

Beslut väntas i dag

Länsstyrelsens utredning har tagit åtta månader. Beslutet väntas komma i dag.

Redan för två år sedan fick Tjejboendet kritik av länsstyrelsen. Då sade både personal, chefer och ungdomar att Tjejboendet jobbade med ”behandlingsinslag”. Det stod också så i informations-broschyren från kommunen.

Om Tjejboendet fungerar som ett behandlingshem måste föreståndaren ha en högskoleutbildning. Det måste också finnas personal där på natten, konstaterade länsstyrelsen.

Då backade Örebro kommun. Tjejboendet ska vara ett stödboende och inget behandlingshem, skrev kommunen i svaret till länsstyrelsen.

Ingen behandling

Med andra ord: Tjejerna som bor där ska lära sig diska, städa och handla. Praktiska saker alltså. Ingen behandling ska bedrivas där. Tjejerna som kommer till Tjejboendet får inte ha ”pågående problematik”, skrev kommunen i maj 2008.

Men enligt flera personer inom socialtjänsten fortsätter Tjejboendet att jobba på samma sätt. Enligt dem har många av tjejerna pågående missbruksproblem eller psykiska problem, till exempel depressioner och självskadebeteende.

Kritik mot tjejboendet

Länsstyrelsen gjorde en rutinkontroll på Tjejboendet i februari 2007. Då tyckte Länsstyrelsen att Tjejboendet fungerade som ett HVB-hem med behandlingsinslag. I så fall måste föreståndaren ha en högskoleutbildning och boendet ska ha personal dygnet runt, konstaterade Länsstyrelsen.

Svaret från Örebro kommun var att Tjejboendet är ett stödboende, inget behandlingshem.”Flickorna som flyttar in kan inte ha en pågående problematik”, skrev Örebro kommun i svaret. Trots det har behandlingsinslagen fortsatt och fortfarande har en majoritet av tjejerna som bor där missbruksproblem, enligt en person inom socialtjänsten som NA har pratat med.

Mer läsning

Annons