Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiserad fisktrappa klar- blev dyrare än beräknat

Nu är den nya fisktrappan vid Storbron klar. Slutnotan blev flera hundratusen kronor dyrare än beräknat. Än har man inte heller fått på granitblocken, de kommer först i höst.

Annons

Under vintern har det byggts en fisktrappa i anslutning till det nya trädäcket mitt emot Slottet. Det är den tredje fisktrappan i Svartån och tanke är att nu ska fisken kunna vandra ända från Hjälmaren och upp mot forsarna vid Karlslund. När fisktrappan skulle börja byggas höjdes en del röster för att den inte skulle bli lika betongaktig som fisktrappan vid Kanslibron.

Bunkerkaraktär

– Jag tycker den ser ut som ett kraftverk av bunkerkaraktär, sa exempelvis Konsthallens chef Mats Nilsson och var rädd att den nya fisktrappan skulle bli lika ful.

Även stadsantikvarien Eva Fransson hade önskemål om att den nya fisktrappan inte skulle andas lika mycket betong och menade att den nya borde kläs in med huggen granit för att bättre smälta in i den gamla slottsmiljön. Men nu är fisktrappan klar och någon huggen granit syns inte till.

– Den ska kläs in med granitsten, man måste bara vänta tre månader efter gjutningen, berättar Ulf Nykvist, planchef på Stadsbyggnadskontoret. Det kommer alltså att göras först till höstkanten.

Han berättar att stenen kan sättas på utan att transportvägen behöver vara kvar. Stenen sätts fast ovanifrån och behöver inte gå ända ner till vattenkanten.

Träbrygga fattasDet fattas också en träbrygga som man ska kunna stå på och titta ner på fisken när den vandrar uppför Svartån. Träbryggan, ett par soffor och ett räcke kommer att sättas dit i höst när graniten ska komma på plats.

Så fort vattnet släppts på kan trappan börja användas, om det nu finns någon fisk som vill vandra upp till Karlslund. Fiskkännare har hört av sig till redaktionen och menar att det knappast finns några fiskar som går upp i Svartån för att leka.

Men Ulf Nykvist håller fast vid att fisktrappan är en bra idé.

– Vi kommer att provfiska senare för att se hur mycket fisk som vandrar vidare. Men de experter vi pratat med säger att det ska fungera, så det får vi väl tro på. Dessutom har vi ju konstaterat att det finns fisk i fisktrappan vid Kanslibron.

Innan bygget drog i gång tippade ni att den nya fisktrappan skulle kosta drygt två miljoner. Slutade notan på det?– Nej, det blev lite mer. Det var ett besvärligt bygge och kostnaden landade någonstans mellan 2,5 och 3 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons