Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krögarna om reglerna

Tycker du att reglerna kring uteserveringarna i Örebro är krångliga?

Annons

Tommy Svensson, ägare O’Learys

– Jag har förståelse för reglerna men önskar att det vore lite mindre strikt med de estetiska kraven. Jag märker skillnader på uteserveringarnas utseende i olika städer. Störst skillnad är det i Stockholm, Göteborg och Malmö. I jämförelse med Örebro är attityden till serveringarna slappare där.

Det är inte så noga med att reklam finns tryckt på parasollerna, bara uteserveringen hålls ren. Men jag kan störa mig på riktigt fula uteserveringar, där man bara slängt fram plaststolar, ett bord och en stor skylt. Alla regler kring utseendet gör konkurrensmöjligheten mindre. På ett rent politiskt plan tycker jag att det är helt fel. Om jag är kreativ och kan få till en riktigt snygg uteservering så vill jag ha en viss möjlig chans att göra det.

Cahit Baransson, delägare La Baguette

– Nej, jag tycker att kommunen är schyst. Vi har haft uteserveringen här i cirka tio år och varje år vi ansöker om tillstånd går det bra. Eftersom gatan här lutar mycket så får vi ha en upphöjning av trä vilket är bra.

Sussi Widlund,ägare Min Syster Jag

– Nej. Och jag kan tycka att det är bra med alla regler. Uteserveringarna ska inte kunna se ut hur som helst.

Ibrahim Cogo, verksamhetschef Satin

– Ibland. Förra året fick vi till exempel byta ut våra utemöbler eftersom de inte godkändes av kommunen. Vi hade köpt träbänkar där stol och bord satt ihop, men de var vi tvungna att byta ut mot rottingmöbler mitt i sommaren.

Det kostade en hel del för oss. Annars stör jag mig på att vi fick en mindre yta till uteserveringen i år eftersom vi ansökte om tillstånd senare än stället mitt emot oss. Jag tror på mer variation i utseendet på serveringarna för mångfaldens skull.

Soheil-Khalili, ägare Mingla

– Nej, för oss har det gått lätt. Egentligen ska det ta ungefär två månader innan man får tillstånd när man ansöker, men för oss tog det bara två veckor. Vi har haft serveringen i sex år och det jag har märkt är att reglerna för serveringarna blir fler. Det är fler papper att fylla i och man ska skicka med ritningar.

Men jag tycker egentligen att det är bra med mycket regler. Jag var en gång på ett möte med kommunen och ärligt talat, det är inte kommunen som är problemet, det är vi som driver restaurangerna som vill för mycket.

Mer läsning

Annons