Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Barn måste få vara barn

När jag var liten så utforskade vi världen. Åtminstone kändes det så när jag och mina vänner cyklade runt i staden på jakt efter äventyr.

Annons
Pelle Blohm.

Vi testade ständigt gränser långt bort ifrån föräldrars övervakande blickar. Jag vet inte om vi var vildare än andra barn men ibland hade vi tur. Som den där gången då vi lekte i ett grustag i Eker. Vi sprang och hoppade i sanddynor. Plötsligt lossnade en vägg av sand och föll över oss. I några sekunder var jag helt under sanden men rullade smått chockad ut ur den. De andra hade samma tur. Andra gånger klättrade vi på taket på Åhlenshuset, vi slog volter i snön från skolans tak, vadade genom vattnet från vattenfallet i Fallen och ner förbi bron. Över stenar, genom bröstdjupt vatten och snubblade på rostiga cyklar. Inte idealiskt för ett barn förstås men vi lärde oss var farorna lurade och jag inbillar mig att vi tidigt blev streetsmarta.

I senaste Filter läser jag att en 8-årig pojke i Sheffield får gå 300 meter på egen hand medan hans morfar vid samma ålder fick cykla en mil. Utvecklingen är nästan likadan i Sverige. Artikeln handlar om hur vi håller på att säkerhetskväva barnen. Barns tillvaro har aldrig i historien varit mer inrutad, överstrukturerad och övervakad än nu vilket hämmar utvecklingen. Den norske psykologiforskaren Ellen Beate Sandseter säger att hennes behovslista för barn är den samma som föräldrars förbudslista. Som att erfara höjd, hantera verktyg, leka nära vatten eller eld och uppleva hög fart. Jag inbillar mig då att världen kanske blivit farligare för barn. Att man behöver skydda dom mer. Men inte. De allra flesta olyckorna händer i och runt hemmet eller i organiserad idrott. Ser man till sexualbrott eller misshandel på barn så utförs 97 procent av familjemedlemmar eller vänner och bekanta. Så farorna sitter i huvudet.

Jag minns en bygglekplats vid Oxhagen på 70-talet. Brädor, spikar och hammare. Bygg och lek. Den försvann. Kanske blev det farligt? Den senaste trenden är nu vilda och kreativa lekplatser. I Wales, i Berlin och i Stockholm finns lekplatser med skrot, verktyg och brädor lite likt Oxhagen. Varvet har gått runt? Barn måste få vara barn. Det handlar om att hantera motgångar och risker, lita på sig själv och andra via lek i ruffiga miljöer. Kanske fanns det saker som var bättre förr?

Listan

1, Konsert:

Det irländska multimusikgeniet Sharon Shannon lirar på Scandic Grand ikväll. Drottning på dragspel. Har lirat med The Waterboys, Steve Earl förutom alla irländska tungviktare.

2, Min första låttext:

Når snart sitt ljus med bandet Åstadens Poporkester som precis kommut ut ur studion. Svart snö heter den.

3, Going world wide:

Var på en föreläsning med låtskrivaren och entreprenören Andreas Carlsson häromdagen. Låt de stora drömmarna slå in. Va budskapet. Så nu går jag ”world wide”.

Mer läsning

Annons