Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Beatles gav oss inte vår musik

Läste en artikel om att The Beatles inte alls revolutionerade musiken som så många påstått genom åren. Enligt en brittisk studie följde deras påstådda mästerverk redan existerande strömningar på de amerikanska topplistorna.

Annons
Pelle Blohm.

Detta gällde förövrigt även Rolling Stones. Det har en dataanalys talat om. Dessa satans datorer som fortsätter och fortsätter att döda sköna skrönor, livsbejakande berättelser och vedertagna sanningar. Denna teknik som snor åt sig sanningen och tar död på samtalen för att facit redan finns där ett knapptryck bort.

Jag har tidigare skrivit om hur avancerade dataprogram hos fotbollens tränarkår tagit bort spänningen angående en spelares egenskaper och vad den verkligen utför på matcherna. Man kollar löpdistans, muskelfibrer, snabbhet, deltagande i spelet, passningsstatistik och positionerna och inte nog med det. Andra företag sparar all statistik som är intressant för publiken. Och spelbilderna läggs ut på youtube för inspektion. Att dra en vals om en skön lirare som dribblat av samma spelare tre gånger innan han slog tunnel på målvakten, la bollen på nacken, och nonchalant klackade bollen i mål. Det går inte längre för alla har sett att det var ett enkelt motlägg. Inte ens på lägre nivå går det eftersom det alltid finns någon som filmar med sin smartphone. Fantasin försvinner, precis som samtalet, säger jag som om jag vore en sån där ny journalistrobot som skriver det här efter att en dator analyserat mina texter och kommit fram till att det är så här jag skriver.

När det är sagt och dokumenterat så kommer jag precis ihåg att jag läst flera artiklar om att människor i allt högre utsträckning misstror auktoriteter och skapar sina egna sanningar. Bryr vi oss ens om vad som är sant och inte? Finns ens sanningen till hundra procent? För varje ny sanning sprids en konspirationsteori. Ur den skapar alla sina sanningar, sina egna världar som passar dom själva. Var Beatles banbrytande och unika i sitt sound så var dom det vad än den där dataanalysen säger. Och bilder ljuger. Det vet väl alla.

Så egentligen är min oro för uteblivna samtal obefogad. Kanske leder all faktainformation bara till att människor blir så trötta och desillusionerade att de väljer bort fakta. Då kommer en ny oro in. För om ingen längre tror på någon eller någonting. Vad händer då?

Listan

1, Open art:

Det är svårt att komma runt detta konstevent som snart har premiär. Det är nog det jag är mest stolt över att Örebro lyckats få ihop. För att det är så udda.

2, Kungsgatan:

Är en härligt levande gata. Att gå där fram och tillbaka och hälsa och prata med folk är verkligen kul. Nu borde man bara stänga av trafiken mellan Nygatan och Engelbrektsgatan.

3, Trädäcket och Henry Allards Park:

När våren och solen kommer till stan då denna plats en av de allra mest trivsamma. Bara att sitta och titta på folk som äter glass och kramas.

Mer läsning

Annons