Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Därför tar NA öppen fajt med SD

Annons

I dag kommer Jimmie Åkesson till Örebro. Han lär mötas av bortvända ansikten och demonstrativa ryggar. Så har det varit på alla platser hittills där han försökt föra fram Sverigedemokraternas budskap. I dag publicerar vi annonsen från samma parti, som påstår att 56 procent av svenska folket vill förbjuda tiggeri. Är det ett problem?

På en tidning har man som ansvarig utgivare möjlighet att säga nej till publicering av texter men också av annonser. Oftast utgår vi ifrån vad som är möjligt att publicera enligt tryckfrihetsförordningen och våra etiska spelregler. Följaktligen stoppar seriösa utgivare rent rasistiska inlägg. Men om budskapen friseras, så att de i sig blir oantastliga, men framförs av en avsändare med grumlig värdegrund och underliggande toner som klingar falskt om alla människors lika värde – hur ska vi göra då?

Inga lätta frågor. En del media har deklarerat att Sverigedemokraternas budskap inte kommer in i deras spalter. Totalt stopp, för att inte sprida fördomar och visa att man har ryggrad att stå upp för en human människosyn. Lite samma princip som de bortvända ansiktena och tysta ryggarna symboliserar, uttryckt som: ”Ni är inte värda att ens debattera emot.”

Jag kommer aldrig att ifrågasätta dem som väljer den just beskrivna vägen. Den som tror att tystnad och ignorerande är rätt ska givetvis använda sin yttrandefrihet på det sättet. Det har man all rätt att göra.

Den som däremot tror på debatt, och på att faktiskt möta även de som står för avskyvärda åsikter gör som NA gör i dag. Vi ger dem plats, såsom det är tänkt i en demokrati, men betonar att Sverigedemokraternas värdegrund står i total kontrast mot vår egen. Vi kommer att vässa vår kunskap. På nyhetsplats kommer vi att beskriva sakfrågorna och ifrågasätta.

På opinionsplats kommer vi att smula sönder deras argument. För detta är inte ett parti som alla andra.

Påståendet i annonsen här nedan – ”56 procent av folket vill att tiggeriet förbjuds” – är i sig inget att förvånas eller uppröras över. De allra flesta av oss berörs illa av att människor tvingas tigga för att överleva, vill inte se det på våra gator och torg, och de som tillfrågats i Novus undersökning har givetvis svarat utifrån den aspekten. Men den underton som SD hittills signalerat, handlar om att problemet är de enskilda tiggande människorna. Att vi genom förbud och murar kan rensa bort det och dem som uppenbarligen inte passar i SD:s värld.

Samtidigt är det så att Sverigedemokraterna på demokratisk väg har tagit sig in i våra folkvalda församlingar, på lokal- och riksnivå. Precis som andra främlingsfientliga partier före dem, runt om i Europa – nu och i väl känd historisk fasansfull tid. De är framlyfta av rädsla och bitterhet, som knappast lugnas av tystnad och isolering. Och vad vi än tycker om saken, så har de rätt till yttrandefrihet som andra.

Vi måste visa att Sverigedemokraternas propaganda rymmer så mycket annat än pensionärssatsningar på en botten av glada blåsippor. Vi måste kräva svar, men då måste vi också ge dem utrymme.

Redan när NA startades 1843 sas det i grundvalarna att redaktionen skulle ta in även åsikter som stred mot deras egen uppfattning, men möta dem i debatt. Vi följer den traditionen, inom tryckfrihetsförordningens ramar.

Mer läsning

Annons