Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Den tid vi lever i är oförutsägbar och hänsynslös

Ett brev med hårt innehåll, skickat från Tyskland till konstnären Lars Vilks, med c/o-adress till Nerikes Allehanda.

Annons
Katrin Säfström tidningschef

Det var upptakten till onsdagens dramatiska händelser som slutade med att polisens bombgrupp från Stockholm kom till Örebro. Brevet visade sig vara ofarligt. Vem som sänt det och varför lär visa sig.

Varför sådan uppståndelse, kanske man frågar sig.

I det läge som råder, efter attentaten i Paris och Köpenhamn, är säkerheten skärpt på medieföretag världen över och polisens agerande är tydligt, man lämnar inte något åt slumpen. Jag är otroligt tacksam över det, som arbetsgivare och som journalist. Och utan tvekan blir jag häpen över Lars Vilks svar till vår reporter, att det inte brukar vara något farligt med brev av den här typen. Det må så vara, statistiskt och erfarenhetsmässigt. Men den tid vi nu lever i har ingenting av tidigare struktur eller mönster över sig. Vi ser en terrorbild som är oförutsägbar och förbrytare som går till attack hänsynslöst och på olika sätt. Ingen kan faktiskt dra någon slutsats alls förrän man undersökt och analyserat.

Sedan terrordådet i Paris har Nerikes Allehanda åter hamnat i fokus, i sociala medier och traditionella tidningar, tv-kanaler och sajter i Sverige och utomlands. Bakgrunden är den publicering 2007 av en av Vilks karikatyrer som spreds över världen, skapade protester och ledde till dödshot mot dåvarande ansvarig utgivare. Det är med den historiken i bakhuvudet man ska se uppmärksamheten kring gårdagens händelser i Örebro.

Jag fick i går frågan om hur jag ser på den publiceringen och hur jag själv skulle ha gjort. En lika omöjlig som hypotetisk fråga att svara på. Varje publicering sker i sitt sammanhang, kan försvaras och förstås därefter. Och varje tidning har sin historia att hantera.

Vad som däremot är glasklart är att vi liksom övrig media fortsätter att arbeta, fortsätter att finnas ute i samhället med våra medarbetare, fortsätter att träffa människor, granska och rapportera. Fortsätter att publicera. Något annat finns inte.

Mer läsning

Annons