Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Eliasson-målet väcker känslor

Domen mot Niklas Eliasson väcker känslor och reaktioner. Det stora målet om kvinnoöverfallen i Örebro är ett av de rättsfall som upprört Örebro allra mest, ja inte bara Örebro.

Annons

Åtskilliga är de telefonsamtal och mejl jag fått som reporter, samtal och meddelanden där människor undrat vad som egentligen pågår och hur det kunde bli så här. Som reporter har man undrat samma sak.

Under tiden överfallen pågick utan att någon gripits fanns en stor oro hos många. Inför varje helg, det var oftast under helger det hände, fanns rädslan för att det skulle ske på nytt. Som journalist tänkte man, nej inte nu igen när det stod klart att ett nytt överfall inträffat.

Överfallen diskuterades överallt och många bidrog med tips och uppgifter till polisen i försöken att få ett slut. Örebropolisen lade upp ett systematiskt arbete för att komma fram till ett gripande, det var framförallt från hösten 2009 då överfallen blev allt flera.

Så greps den misstänkte i oktober 2010 och fallet fick en ny vändning. På nytt väcktes många känslor och reaktioner och så har det fortsatt.

Örebrofallen har inneburit mycket stor mediauppmärksamhet i hela landet. På polis och åklagares presskonferenser, vid häktningsförhandlingar och så småningom vid rättegången har åhörarstolarna varit fyllda till sista plats.

För kvinnorna som utsattes har de olika skedena i utredningen inneburit ständiga påminnelser om det som de drabbats av. Offren var med vid rättegången, med Niklas Eliasson närvarande i rättssalen. Även om det varit svårt har de gett sina berättelser, fyllda av smärta. Många har vittnat om de problem de upplever och har fått söka hjälp för.

Förhören där kvinnorna

Hur det känns för Niklas Eliasson vet vi inte. Han har genom sin advokat sagt att han har svårt att förstå sig själv. Han ville på rättspsykiatrisk undersökning för att om möjligt få svar på vem han är. Vad som gjorde att han satt framför datorn och planerade det han skulle göra och nattetid cyklade ut försedd med buntband för att finna sina offer. berättar om vad de utsatts för är mycket tung läsning.

Undersökningen av 24-åringen visade inte att han har någon psykisk störning som ger skäl till rättspsykiatrisk vård. Nu har tingsrätten sagt sitt och dömt till fängelse tolv år.

Det som hänt i Örebro är en tragedi för så många, de närmast berörda naturligtvis men också för släktingar, vänner, arbetskamrater och alla andra som på olika sätt sett de drabbade lida.

Kvinnoöverfallen är något som för alltid kommer att finnas kvar i minnet hos så många och på ett mycket smärtsamt sätt.

Mer läsning

Annons