Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: En plats för olika möten

Den irländske författaren James Joyce skrev om sin hemstad Dublin i alla sina böcker trots att han ofrivilligt levde större delen av sitt liv utanför sitt hemlands gränser.

Annons
Pelle Blohm.

Han skrev provokativt från distans med sin barndoms stad noggrant inristad i själen. En mental karta den katolska kyrkan och dåtidens moral inte var glada åt.

Utan att göra några som helst jämförelser i övrigt så sitter jag här i natten på distans i ett slottsliknande hotell utanför Dublins citykärna och funderar över min hemstad. Det fanns en tid då jag starkt ogillade Örebro och stadens mentalitet. Jag tycker bättre om staden nu.

Medan Zlatan och

det svenska fotbollslandslaget ligger och sover på våningen under mig läser jag statusuppdateringar från Facebook om hur Örebro är ute i nöjesnatten och lyssnar på musik.

På invigningsförmiddagen för

Live at heart i Rådhuset i onsdags kom det här med en stads identitet upp igen. Bijoy Goswami från Austin var på plats för att ge sin syn på hur man bygger en framgångsrik stad.

Han menade att man bör se bakåt för att hitta kärnan i den man är.

Jag vet inte vad Örebro är, sa en i lokalen i någon sorts fråga och konstaterande.

En mötesplats filosoferade

samma person när vi stod på Stortorget och pratade efteråt? Det är ju det vi alltid varit. Kanske är det så enkelt. Kanske vet vi redan vad som är vi? Platsen man kommer till för att mötas. I handel, sport, kultur, nöjen och universitetet?

Ja jag vet inte? Är det för vagt? Inte tillräckligt pr-mässigt om man nu ska göra kampanj av det?

Eller också fortsätter vi bara att göra sådant som kreativa krafter skapat och ser till så att ryktet sprids att Örebro är en plats att mötas på. Att det händer prylar där bland resterna av gamla skor och kex och frikyrkliga organisationer.

Alternativet är att vänta på svaret från det där arbetet som Örebro Kompaniet och stadens invånare värkte fram i olika workshops fram till våren 2013. En rejäl genomlysning av Örebro för att nå fram till vilka vi är.

Jag är spänd

över att få veta. Är Örebro en stad för mig nu och in i framtiden? Än så länge har jag inte gjort mig ovän med varken kyrkan eller politiken vad jag vet så att gå i exil som Joyce kände sig tvingad till känns lite väl drastiskt. Även om jag nu sitter här på avstånd och försöker ”get the heart” of Örebro i Joyces anda.

Om jag inte bodde i Örebro skulle jag åka hit för:

1. Live at heart. Som musikintresserad och rätt bekväm herre passar konceptet mig bra. En sorts club hopping med små avstånd.

2. Örebro öl whisky festival. Jag gillar verkligen den här ”festivalen.” Lugn och skön stämning, mycket kunskap och vänliga människor.

3. Open art. Precis som väldigt många andra har jag fallit för denna konstutställning. Gillar både konstverken och folket det drar till stan.

Bubblare: Metallsvenskan

Mer läsning

Annons