Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Med bössa i handen

NA:s reporter Anders Erkman testade på hur det var att skramla bössa till behövande under en dag på Våghustorget. Här är hans betraktelser.

Annons

Örebroare är välvilliga och generösa. De vill hjälpa dem som har det knapert, men välviljan och generositeten skulle bli riktigt riklig och tydlig om de hade kontanter istället för kort. Så tänker jag efter att ha skramlat bössa ihop med Frälsningsarmén på Våghustorget.

Jag vill betona att jag inte har gått med i Frälsningsarmén utan bara testat, som reporter, hur det är att samla in pengar till behövande i jultid-nu i detta fall vid arméns gryta som var kokande.

Inspiration att skriva denna krönika fick jag av Marja-Leena Karlsson som jag träffat tidigare före jul. Hon vet att julen kan vara grym för somliga, men mitt i allt det svåra måste vi som kan hjälpas åt för att göra det bästa av en besvärlig situation. ”Vi måste tro på det goda och att det finns nåd och frälsning. Alla människor är lika mycket värda”. Det är hennes grundtanke.

Vid Vågens entré möter jag och arméns grytvakt Elena Mååg massor av möjliga bidragsgivare. Jag försöker vara listig och söker ögonkontakt med personer som jag ser på avstånd. Några viker undan blicken, men andra skiner och plockar fram plånboken och delar med sig av sitt överflöd och visar sig vara synnerligen givmilda.

Efter en kort tid har jag massor av pengar i min bössa. Fram till Elena och mig kommer bröderna Edwin och Ludwig Ramstierna och lämnar fina julepaket. En mamma och hennes son bidrar med otaliga sedlar och mynt. Ännu mer, tack, tack.

Emellertid uppstår problem. Folk har inga kontanter och beklagar sig lite skamset. Vi lever i kortens tid, numera.

Kvinnor och män i alla åldrar klappar mig på axeln och säger med värme och innerlighet att det är jättebra att pengarna går till dem som har det svårt ekonomiskt. Visst kan några sedlar vara uttryck för dåligt samvete, men jag tror att många människor vill ge, framför allt när pengarna går till behövande i Örebro.

Flera är säkert också trötta på den materiella/kommersiella julen.

Mer läsning

Annons