Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Släpp fotosamlingen fri!

Det var nog runt 2004 och jag satt på en pall i en mögelansatt, dammig och mörk källare i den gamla fritidsgården i Markbacken.

Annons

Jag hade fått nys om att det sparades fotografier där nere. Fotografier från 70-talet och framåt. Jag hade varit borta från stan i tio år och försökte jaga ikapp historien för att kunna förflytta mig i riktning mot framtiden. Den där fotografisamlingen som var illa åtgången och respektlöst placerad i mörkret är en fantastisk samling historia från en alldeles speciell tid från en alldeles speciell plats i vår stads historia. Själv är jag förstås subjektiv. Bilderna är en resa rakt in i barnddomen där personer, händelser och miljöer klipper ihop en känslomässig film av en stundtals tuff period i mitt liv. Jag finns med på en rad bilder och ser alltid så sorgsen ut. Inte ett leende någonstans. Men även i ett mer objektivt sammanhang är denna samling fotografier speciell. De som jobbade på gården vid framförallt 70-80-tal var oerhört frekventa med sina bilder. Här finns dokumentation från julbasarer, beachdiskotek, maskerader, konserter och uppträdanden men även sport där ibland lokala sportprofiler kom på besök. Där finns även bilder från skidresor och Gotlandsäventyr. Det är en koncentrerad tidsmarkör från en plats under ett begränsat antal år i vår livshistoria.

Häromdagen var jag och kollade igenom allting en gång till. Fotograferade fotografier till min iphone. Numer ligger bilderna hos Stadsarkivet. I kartonger sorterade på årtal. Från 1976 fram till slutet av 90-talet. Själv har jag fokuserat på åren från 76 till 81. Jag märker att jag försvinner ur historien runt 1980. Tretton år gammal började jag utforska Örebro och från den stunden kom jag egentligen aldrig tillbaka. När jag satt där och bläddrade kom jag att tänka på Tegelbruket. Borde inte ni vara intresserade av materialet? Tegelbruket borde göra en utställning för att återknyta till historien. En plats behöver sin historia för att inte hänga lös och sväva fritt. Tegelbruket behöver foga samman alla liv som levt där innan idag för att förankras i nutid. Bjud in alla som vill komma och sammanställa den ofullständiga historien. Personer, namn och händelser. Koppla samman då och nu. Samlingen är värd att komma ur sina kartonger och återigen få liv i ljuset av nutiden.

Mer läsning

Annons