Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Sociala medier - tillförlitlig källa om IS?

Någon har skrivit till någon som skrivit till någon.

Annons

Så förklarade Mahdi Warsama, ordförande i föreningen Afrikas horns kulturcenter, för mig att föräldrar i Vivalla tagit emot dödsbuden gällande sina söner.

Men hur kan de då veta? frågade jag.

”Det är klart att de hoppas att det inte är hundra procent sant”, fick jag till svar.

Örebro har under kort tid nåtts av tre uppmärksammade dödsbud. Tre unga män från Örebro och Vivalla påstås ha stupat när de stridit för den extremistiska organisationen Islamiska staten i Syrien och Irak.

Rubriker har varit feta. Nyhetsuppläsare har talat med allvarlig röst. I går skrev jag själv artikeln i NA om det tredje dödsbudet med källhänvisningen ”enligt sociala medier”. Låt oss nu stanna upp vid den här formuleringen så ska jag berätta vad som ryms bakom den.

Sociala medier. Det vill säga forum som Facebook, Instagram och Twitter. Här har uppgifterna om de tre döda örebroarna figurerat genom statusuppdateringar och bilder.

Detta har sedan fångats upp av oss ”gamla medier”, diverse bloggare och andra diskussionstrådar på nätet.

Men var har de här uppgifterna sin grund? I det här fallet finns inga offentliga dokument eller uttalanden från tydliga muntliga källor att bygga nyheten på.

Det som finns är bland annat ett Instagram-konto vars upphovsman bor i Vivalla. Personen bakom, som själv uppges ha varit i Syrien förra hösten, har lagt ut bilder på de tre som uppges vara döda. Var får han sina uppgifter ifrån?

Kontot i sig är högintressant. I flödet finns en bild på bröderna Kouachi som låg bakom terrorattacken i Paris nyligen. Bildtexten ”We are not like you” (Vi är inte som ni) kan tolkas som ett avståndstagande från bröderna. Men det kan också tolkas som ett citat. Detta är vad ena brodern sa till den franska journalisten som lyckades ringa in till gisslandramat.

Här talas om att hissa den svarta flaggan med Shahada (trosbekännelsen). Shahada som finns på bland annat Saudiarabiens gröna flagga. Men här i flödet pratas det om Shahada och svarta flaggor. Färgen svart som grupper som IS, Boko Haram och al-Shabab har på sina flaggor.

Personen skriver också om Örebros ”heliga krigare” som han ser som sina ”vänner” men som medierna kallar för ”terrorister”.

Det finns flera publiceringar som mannen gjort som skapar massor av frågor. Jag har varit i kontakt med personen bakom kontot men han vill inte svara på mina frågor.

Budskap som dessa får en att höja på ögonbrynen. Men uppgifterna i de sociala kanalerna på nätet är svåra att få grepp om och än mer omöjliga att ta tag i.

De uppgifter som förekommer om dödsfallen är helt och hållet från sociala medier. Närpolisen, kommunen och föreningar bygger sina uttalanden på vad de själva har sett eller hört att andra har sett på sociala medier. Jag och mina kolleger har vid flera tillfällen varit i kontakt med UD. Senast i går. De har inte de här dödsfallen bekräftade. Säkerhetspolisen tiger.

Det vi säkert vet är att de här männens föräldrar uppenbarligen litar på de här sociala medier-ryktena så pass mycket att de sörjer sina söner.

Mer läsning

Annons