Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Stå upp mot dumheten

Det har inte varit någon bra vecka. Allt det dåliga har fastnat på min näthinna och det har funnits dagar då jag bara velat rulla runt på rygg och ge upp och lämna över världen till dumheten.

Annons

Jag har haft den dåliga smaken att följa artiklars kommentartrådar på olika forum. Tidningar och sociala medier. Människor är barbarer. Vill tillbaka till medeltiden, till inkvisationen, till offentliga hängningar, tortyr, skampålar och dödsstraff. Blod ska med blod bestraffas, straffade ska straffas igen av andra straffade och kastas ner i jordhålor och glömmas bort. Öga för öga tand för tand. Nej, jag pratar inte IS eller andra religiösa fanatiker ute i världen. Ni finns här runtomkring mig. Jag ser att jag är bekant med några. Till och med i Sveriges riksdag har vi SD:s Björn Söder som förespråkar dödsstraff. Ni är många fler. Noterar jag trots att jag sitter i ett stort mörker och skriver det här. I brist på egna ord lånar jag några från Bruno K. Öijers senaste bok.

Dikten Dumheten:

”dumheten har bara ett ansikte

människans

och mot dumheten kan du inte slåss

dumheten kan varken besegras

eller stängas av

den sprider sitt våld

flinar mot dig överallt i samhällsmörkret

och det råder brist på allt i världen

men inte på dom

som villigt särar på pannbenen

och låter sig våldtas av all skamlös dumhet

den känner inga gränser

färdas snabbare än jordklotet

och kan få ett helt land

att krympa till en sjaskig lägenhet

där idiotin rinner längs väggarna

och kräver att få bli sedd

kräver att bli hyllad och älskad av alla”

Men Bruno: Det går inte att ge upp. Även om dumheten inte kan besegras så kan vi hålla den stången. Det finns andra som kämpat emot och genom historien tagit oss till det humana samhälle som vi trotts allt har. Vi har ett ansvar. Kom ihåg att det finns människor som dött för att dumheten inte ska segra. Det var därför jag en gång i tiden gick med i Amnesty International. En organisation som slåss med pennor, ord och upplysning för att skydda oss som inte vill att dumheten ska segra. För mänskliga rättigheter som är mer hotade än någonsin i och med den nya världsordning som växer fram. Antidemokrater finns där ute och dom finns här hemma. Jag låter det svarta och uppgivenheten rinna genom min kropp och hoppas på att ljuset där bakom är starkare än allt mörker på min näthinna.

Mer läsning

Annons