Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Varför kan vi inte ifrågasätta internet? 

Sanningarna är lika många som det finns experter och debattörer.Så känns det med frågan om internet, energianvändning och koldioxidutsläpp. Teorier ställs mot varandra. Allt kan ifrågasättas.

Annons
Marcus Cederberg i serverhall.

Men en siffra verkar de flesta i IT-branschen vara överens om: att servrarna för den globala IT-användningen står för två procent av de totala koldioxidutsläppen i världen.

Två procent låter inte mycket.

Men det är lika mycket som flyget orsakar.

Flygets klimatpåverkan debatteras gärna.

Klimatpåverkan från IT, internet, debatteras sällan.

Uppgiften att det handlar om två procent har dessutom några år på nacken, den redovisades 2007.

Med ett ständigt växande internet befarades att de skulle öka kraftigt, med 30 procent till 2020.

Det var det amerikanska analysföretaget Gartner som 2007 redovisade sin uppskattning av koldioxidutsläpp från servrarna. Utöver det fanns enorma mängder skrivbordsdatorer som inte räknades in. Och det var det amerikanska konsultföretaget McKinsey som året därpå beräknade en 30-procentig ökning.

Det här är uppgifter som legat och gnagt hos mig.

Varför kan vi ifrågasätta hur mycket vi flyger, med tanke på koldioxidutsläpp – men inte ifrågasätta internet?

Är det så enkelt som att vi med blotta ögat kan se rök efter flygplan och känna lukten från bränslet medan datorerna är små och utan synliga utsläpp?

I helgen kom debatten i gång på na.se efter artiklar och film. Inte minst efter tv-klippet med Anders Hellgren, företagaren som inte vill ha internet.

Och naturligtvis uppstår frågor, det är bra. Som om all miljöpåverkan finns med i jämförelsen mellan brev på posten och mejl med bilagor. Svaret är att hela livscykeln ingå.

Siffran i beräkningarna för koldioxidutsläpp är den som Örebro kommun anger för el i sin klimatplan: 400 gram koldioxid per kWh.

I letandet efter fakta såg jag studier, bland annat från KTH, att nättidningar, hemsidor och mejl med bilder och bilagor inte ska var öppna för läsning mer än 10-15 minuter. Sen försvinner miljönyttan.

Vi har ett internetsamhälle. Då kanske debatten behövs. Hur använder vi internet?

Jag ska sluta ha hemsidor, mejl och nättidningar öppna hela dagarna. Det är åtminstone något.

Birgitta Folenius.

Mer läsning

Annons