Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Vi behöver inte fler grabb-grabbar

För en tid sedan fick jag tipset att gå in och lyssna på en poddradio om Örebro. Tipsaren meddelade att jag figurerade i ett av samtalen mellan de tre relativt välkända killarna bakom mikrofonerna.

Annons

Nyfiken tog jag mig in för att lyssna, inte bara på det korta avsnittet om mig, utan hela programmet. Av bara farten lyssnade jag på ett avsnitt till för att få koll på vad det handlade om. Å jag kunde konstatera att det passade perfekt in i samtidens flamsklimat där grabb-grabbar sitter och sågar, ironiserar och gör sig lustiga på andras bekostnad. Så enkelt. Jag misstänker att podden blivit en succé.

Men jag hade hoppats på något modigare. Ett bidrag till att fördjupa bilden av Örebro. Kanske förändra bilden av vad manlighet är? För mitt korta deltagande handlade om att en i trion hade irriterat sig på en text där jag skrivit att jag alltid bär med mig en tankebok där jag skriver ner idéer och funderingar. Alltså för hand med en vanlig ”antik” penna. Inte direkt in i en smartphone eller läsplatta. Jag tror det ansågs pretentiöst och att jag spelade en roll som djuping. En image alltså där jag buntades ihop med Aftonbladet-krönikören Ronnie Sandahl vars texter ofta kräver ett visst mått av reflektion. Jag bör förvisso inte lägga ord i någons mun men jag fick intrycket av att det här med skrivande, reflekterande, läsning och förmågan att ta sig förbi höhö-stadiet var rätt fånigt.

Jag skulle kunna vifta bort det här om det inte vore så att killars läs- och skrivförmåga drastiskt försämrats. I skolan halkar killarna allt längre bakom tjejerna och det är ett allvarligt samhällsproblem. Enligt Gunilla Molloy, docent i svenska på Stockholms universitet, är det framför allt läsning av skönlitteratur som killarna ratar. Det anses ocoolt och enligt Gunilla som en feminin sysselsättning. En riktig kille ska inte fjanta med skrivbok i väskan och läsa skönlitteratur. Molloy menar också att läsandet och reflektionen kring det man läst även utvecklar förmågan att leva sig in i hur andra människor har det. Att se sig själv i andra vilket utvecklar förståelsen för medmänniskor. Vilket i sin tur är viktigt för demokratin.

Så vad vi behöver är inte fler grabb-grabbar i etern. Vi behöver fler killar som läser, skriver och pratar om skönlitteratur. Det är dom som är coola.

Tre killar vi behöver

Tom Malmquist.

Bytte ishockey mot poesi och musik. Skrev kritiska dikter om machohockeyns råhet och utforskar mansrollen i boken Fadersmjölken.

Martin Bengtsson:

Gick vilse och tappade tron på fotbollen. Bytte till musik, konst och litteratur. Föreläser. Delvis om manlighet?

Henrik Rydström:

Förvisso kär i sin vältränade överkropp men som lärare och litteraturintresserad är han en bra förebild. Är samhällsengagerad och förmögen att reflektera över sakernas tillstånd.

Mer läsning

Annons