Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Vi blir dom i kristider

Det är torsdag kväll och jag sitter och tittar på den danska dramaserien 1864. Det är krig, det pratas om gränser, om länder, om förräderi, om stolthet, om patriotism, om danskjävlar, om tyskjävlar, om vi och dom.

Annons
Pelle Blohm.

Det är nu 2015 men mänskligheten fortsätter prata om länder, om gränser, om patriotism, om stolthet, om vi och dom. Det är krig, död, folkmord, utrensningar. Vi har en lång, lång rad med människor som är förstörda för livet.

Det sägs att världen är mindre våldsam än någonsin men ändå är verkligheten på vissa platser så vidrig att man inte kan fatta digniteten på råheten. Eftersom världen genom historien blivit onaturligt uppstyckad och uppritad och tillhörd av nationer så kommer vi aldrig komma tillrätta med de underliggande krafterna som ligger och pyr och som alltid bubblar upp och visar sitt vidriga tryne i ekonomiska kristider. Så länge man inte lägger ner alla historiska vapen, gränsdragningar, alla oförätter, all kränkthet, all maktspråk så kommer det alltid finnas grogrund till konflikter.

Och det är ju en utopi att så ska ske förstås. Visst har man via diplomatiska förhandlingar och rent tvång lyckats kväva konflikter och haft fred och lugn och ro under långa perioder men till sist kommer historiens oförätter upp ur kloakerna när tider av oro nalkas. Då är vi inte längre vi allihopa utan då blir alltid någon dom och dom ska vi fan ha bort. Det finns alltid något folkslag, något land, någon religion, någon ledare som tycker sig vara mer värd än andra och som när en längtan att bygga en stormakt genom att manipulera människor via skrämselpropaganda från historien. Lura folk och driva dom in i krig och mänsklig tragedi genom flaggviftning, populism och nationell stolthet. Det är alltid någon där uppe som drar i trådarna, som får med sig en organisation, som drar igång sin propaganda.

Jag kan låta hur naiv som helst men jag bekänner mig till de gränslösa människorna. De som inte ser gränser och nationer som det viktigaste utan människors möten. Visst är jag enligt pass och historik svensk för att det är så världen ser ut och är uppdelad. Men goda vänliga människor som bara vill leva sina liv i fred, i lugn och ro och försörja sina familjer finns över hela vår jord. Samtidigt finns det alltid någon jävel som kommer in för att härska och söndra.

Mer läsning

Annons