Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur som lindring mitt i hungersnöden

Det stora kriget rasar. På alla fronter råder hunger, misär och död. Svenskarna lever i fred men påverkas naturligtvis av vansinnet i världen. Vanligt folk vill bort från eländet. – Nöjet är en tillflykt för dem, berättar Bo Fransson på Arkivcentrum i Örebro.

Annons
Gamla Örebro. Tre dagar i rad med operasångaren August Svensson.

Nöjeslivet i Örebro kännetecknas av det enkla som framkallar skratt. Farser och lustspel drar fulla hus.

Bo Fransson föreläser inom föreningslivet under vinjetten ”Nöjeslivet i Örebro under första världskriget” (eller stora kriget som det då hette). För att få fram fakta har han arbetat otaliga timmar i olika arkiv. Stadsliv har träffat honom och har fått låna bilder som visar vad och vilka som roade det tidiga 1900-talets örebroare. Här är ett litet axplock från år då radion inte fanns: En av dåtidens betydande scener är Stora Hotellet, liksom Örebro teater. Örebro gästas av operasångaren August Svensson och inte minst Ernst Rolf. Dragspel är populärt. Karl Karlsson från Jularbo spelar i Godtemplarlokalen på Fredsgatan 18. Bio är ett uppskattat nöje och i staden finns flera biografer. Damorkestrar underhåller på Frimurarelogen.

I Trefaldighetskyrkan hörs för första gången en världstenor, 4-årige Jussi Björling ihop med sina två bröder och pappa David. På Strömparterren är det uppträdande av operettsångaren Christian Schröder. Skådespelare från Stockholm gästspelar, bland dem den aktade aktrisen Harriet Bosse i lustspelet Pygmalion på Örebro teater och Gösta Ekman, dåtidens superstjärna, spelar ”Hans Kungl. Höghet på Adolfsbergs friluftsteater en midsommardag.

Det fysiskt udda lockar. I Folkets park (på Norr, nära I3) är det dans och framträdanden av ”humorister”- dåtidens ståuppare- och kuplettsångare. Ett exempel: ”vårt lands populäraste komiker Schwente, allmämt kallad mannen med guttaperkaansiktet.

Stora och starka karlar och tjocka damer är en attraktion. Dvärgar kallas lilleputtar. ”Negrer” visas upp. På cirkus visas lejon och leoparder.

I april 1915 kan man i en av stadens tidningar läsa att ”ett levande barn bortskänkes till publiken av Zara Backman varje afton. Då detta arrangement, som torde vinna världsrykte för sin originalitet, är förenat med både kostnader och besvär, hoppas direktionen, att det skall till fullo uppskattas av den ärade publiken”

En hård verklighet gör sig emellertid påmind. I Nikolaikyrkan ordnas 1917 ”konsärt” till förmån för svältande, barnbespisningen i Ladugårdsskogen. Här är de ”medvärkande” bland andra musikdirektörerna Andrén och Hjort och banktjänsteman Sandin samt Örebro Allmänna sångförening och Sångsällskapet Sjung-Sjung. ”Biljätter” med program tillhandahålles i Rohloffs och Lindhska bokhandeln (!) samt vid ingången.

Första världskriget tog slut 1918. På nöjen blev det nästan slut eftersom Spanska sjukan härjade och skördade dödsoffer. Få ville arrangera eller komma till offentliga lokaler på grund av smittoriskerna.

hunger. Även i Örebro rådde hungersnöd. För att hjälpa de nödställda gavs välgörenhets-konsärt.
Världstenor. Jussi, Olle och Gösta Björling. 6-årige årige Jussi gjorde debut i Örebro ihop med två bröder och pappa.

Mer läsning

Annons