Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kulturarv ska inkludera”

Ett kulturarv får inte användas för att utestänga människor. Tvärtom ska det skapa gemenskap och öppenhet. Därför har Örebro läns museum startat projekt ”Norm, nation och kultur”.

Annons

Det finns de som ser begreppet svenskt kulturarv som något färdigt och oföränderligt. Detta påstådda blågula arv används sedan av grupper som vill utestänga människor.

– Begreppet kulturarv är lite lurigt, det ger en association av att det är ett statiskt arv som man kan föra vidare från generation till generation. Så är det naturligtvis inte, säger Mikael Eivergård, museichef för Örebro läns museum.

Dels kommer det hela tiden nya influenser som förändrar kulturarvet eftersom gårdagens invandrare var med och formade dagens kulturarv och dagens invandrare är med och formar morgondagens, dels uppfattar man kultur olika beroende på var man kommer från och vem man är.

– Det är en missuppfattning att det finns något som är en homogen svensk kultur som en gång för alla kan definieras och vara giltigt för alla som finns inom landets gränser, säger Mikael Eivergård.

För Örebro läns museum är det viktigt att arbeta med ett kulturarv som är öppet och inte slutet, därför att den som anammar synen om ett låst och slutet svenskt kulturarv utestänger människor.

– För oss är det viktigt att verka för att inkludera eftersom det i debatten finns grupper som använder det i exkluderande syfte, säger Mikael Eivergård.

I projektet ingår utbildningar, konferenser och seminarier. Målgruppen är alla som på något sätt jobbar med kulturarv, såväl på ideell basis som professionell.

– Det kan vara museer, arkiv, slöjdföreningar och alla möjliga kulturorganisationer som är intresserade av inkluderingsarbete, säger Anna Furumark, som är en av initiativtagarna till projektet.

Det blir även en utbildningsdag med stiftelsen Expo. Projektet planeras pågå i två år. Det är inte helt klart med finansieringen, men projektet har fått ett positivt förhandsbesked så man har redan startat så smått.

– Jag vill nå ett öppnare och humanistiskt klimat, med flera demokratiska krafter som arbetar tillsammans, säger Anna Furumark.

Mer läsning

Annons