Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungafamiljen kan locka 30 000 till Järntorget

Det är snart dags att fira att det var 200 år sedan som Jean Baptiste Bernadotte valdes till svensk kronprins i Örebro. Och det här ska firas stort.

Annons

Den 21 augusti kommer hela kungafamiljen med kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och hennes make prins Daniel, samt prins Carl Philip och prinsessan Madeleine till länet. Dagen börjar i Askersund på Sjernsunds slott och avslutas på Örebro slott med en stor middag.

Åse Berglund är projektledare för hela arrangemanget som heter Örebro 2010.

Hur går det med planeringen?

– Jag tycker det går riktigt, riktigt bra med alla delar av schemat.

Vad händer?

– Klockan 12 kommer kungafamiljen till Askersund. Där blir det lunch och halv två körs kungafamiljen i en bilkortege till Örebro. Halv tre är det visningar av två utställningar på Länsmuseet och klockan fyra börjar programmet i Nicolaikyrkan. Sen åker kungafamiljen häst och vagn till Järntorget.

Kan folk stå efter gatan och titta?

– Ja, det kan man men bäst kommer nog ändå att vara att stå på Järntorget där vi ska ha en storbildsskärm där alla kan följa vad som händer inne i kyrkan och sen se kortegen komma rullande.

Hur många kommer?

– Det blir nog en 20 000-30 000 personer som kommer till stan, det är i alla fall vad jag tror. Det är ju inte ofta hela kungafamiljen kommer att vara på ett och samma ställe. Det har också kommit förfrågningar från bildbyråer och journalister i Tyskland och Holland som ska bevaka det här.

Vad händer på Järntorget?

– Där kommer kommunfullmäktiges ordförande Lars O Molin först att säga några inledande ord och sen ska kungen hålla sitt tal till folket och tala om firandet av sin anfader. Kungafamiljen kommer sen att stanna i 15 minuter för att höra ett medley som artisterna framför. Det blir sedan musikunderhållning hela kvällen fram till klockan 22, men kungafamiljen fortsätter till Örebro slott för en middag.

Daniel Westling, numera prins Daniel, är ju född i Örebro och bodde här de första åren i sitt liv. Har ni tänkt att visa honom runt i sin gamla hemstad, se Brickebacken där han bodde och universitetet där hans pappa läste?– Vi har faktiskt framfört den frågan till hovet men det fanns det ingen tid eller möjlighet att göra den här gången. Men det roliga är ju att det här är första gången som han framträder som prins och det gör han här i Örebro.

Sover kungafamiljen över i Örebro?

– Ja, det gör de. De stannar på Slottet och äter sen frukost innan de åker tillbaka igen.

Det här måste väl kräva ett stort säkerhetspådrag?

– Ja, det krävs en hel del både av den lokala polisen och av Säpo. Det finns också en grupp som leds av länsstyrelsen som jobbar med de krisfrågor som kan hända både i Askersund och här i Örebro.

Men hur ska det gå att vara på Järntorget? Just nu ser det ut som en enda stor byggarbetsplats.

– Ja, det kan man ju undra men vi har blivit lovade att det ska fungera och jag litar på tekniska kontoret. De ska städa upp och lägga ut grus och det ska gå att stå där. Det måste jag tro på.

Biträdande stadsarkitekten, Alexander Dufva, som har ansvaret för torgets ombyggnation lovar att det kommer att gå att använda.

– De som arbetar med det här kommer att jobba på så mycket som möjligt. Den 11 augusti avbryts arbetet för då ska de jämna till marken så det inte finns någon snubbelrisk och blir användbart. Sen ska man bygga scen och dra fram el för evenemanget. Det kommer att vara lite grus här och där men det kommer att fungera.

Kungafamiljens schema

12.00–13.30: Stjernsunds slott: Kungafamiljen anländer klockan 12. De vandrar upp längs allén till slottet och tas emot i början av allén av bland annat landshövding Rose-Marie Frebran. På slottet serveras lunch, en buffé med bland annat varmrökt vätterröding med äppelröra, soppa på vätternkräftor och minivildsvinswallenbergare samt grönsaker.

13.30–14.00: Kungafamiljen åker i bilkortege till Örebro.

Cirka 14.30: Länsmuseet i Örebro: Kungafamiljen bjuds på visning av två utställningar, Folkets väl – folkets val, Bernadotte Örebro 1810 och Design Bernadotte.

16.00–17.15: Nikolaikyrkan: Det var i Nikolaikyrkan som Karl XIV Johan för 200 år sedan valdes till Sveriges tronföljare. Hit är 300 personer bjudna, bland annat hela Örebrobänken i riksdagen samt partiföreträdarna i kommunfullmäktige. Ärkebiskopen Anders Wejryd, riksdagens talman Per Westerberg och Rose-Marie Frebran håller tal. Svenska kammarorkestern och två körer står för musiken.

17.15–17.30: Kungen med sällskap rör sig ner mot Järntorget. Det blir kortege med häst och vagn och vägen dit kantas av ensembler från Örebro kulturskola, kör från Karl Johans skola och en stor kör som leds av Fred Sjöberg.

17.30–22.15: Järntorget: Lars O Molin håller inledningstal och kungen beräknas hålla tal cirka 17.50: En scen har byggts upp och det blir konsert för allmänheten med artister med Örebroanknytning. De som medverkar är Svenska Kammarorkestern, Oskar Bly, Björn J: son Lindh, Maria Johansson, Ola Joyce, Jeremias Session Band, Mats Ronander, Nikola Sarcevic och Eva Eastwood. Pernilla Månsson Colt är konferencier. Herman Lindqvist kommer att finnas med på scenen och en historisk återblick.

19.00: Middag i Rikssalen på Örebro slott: 160 inbjudna gäster. Lena Källström, före detta kommundirektör, ansvarar för middagen. Det bjuds även på lokal underhållning. Men vad som står på menyn och vad det blir för underhållning vill hon inte avslöja.

Mer läsning

Annons