Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungamiddag med lokala råvaror

Hjälmargös, lokala ostar och vin från Frankrike. Menyn på jubileumsmiddagen på Slottet går i länets tecken – med en fransk twist.
Men det kanske är ordningen vid honnörsbordet som är intressantast. Vem får sitta bredvid prinsessan Madeleine och vem har prins Carl Philip vid sin sida?

Annons

Just nu sätter sig den kungliga familjen tillsammans med drygt 160 inbjudna gäster för en jubileumsmiddag i Rikssalen på Örebro Slott.

Vid honnörsbordet sitter värdparet - kommunfullmäktiges ordförande Lars o Molin och hans hustru Marianne som har kungaparet till bordet.

Vid samma bord sitter Svante Lindqvist, riksmarskalk som har administratör Carina Bergling Pettersson till bordet, H K H Prins Daniel med fru Kerstin Behrn, fastighetsägare Pehr Johan Behrn, med H K H Prinsessan Madeleine, ordförande i Örebrokompaniet Björn Pettersson, chefredaktör Ulf Johansson, författare Birgitta Lindqvist med monsieur Bertil Bernadotte, H K H Kronprinsessan Victoria med universitetsrektor Jens Schollin, H K H Prins Carl Philip med adjunkt Anna-Lena Schollin och författare Herman Lindqvist med madame Anne-Claire Bernadotte.

Under middagen kommer flera tal att hållas, toastmaster är förra landshövdingen Gerd Engman.

Innan dörrarna öppnades till Rikssalen har gästerna minglat i Länssalen.

- Kungafamiljen kommer allra sist och vi får se hur många de hinner att hälsa på innan det är dags att sätta sig till bords, beskriver Lars O Molin, förberedelserna.

Carl Jan Granqvist kommer att berätta om menyn innan maten serveras och under middagen kommer Lars O Molin samt Herman Lindqvist att hålla tal.

Kung Carl XVI Gustaf kommer att hålla sitt tal till desserten.

För många är kanske valet av gäster vid honnörsbordet lite speciell. I förhandsspekulationerna hade riksdagsledamöter och ärkebiskopen suttit vid honnörsbordet. Men Lars O Molin har valt att dela på värdskapet. Landshövding Rose-Marie Frebran med make tar vid ett eget bord hand om andra prominenta gäster.

- Det här är ett unikt tillfälle att visa upp Örebro, att sälja Örebro. Att få människor att knyta kontakter och att blanda det civila samhället med politik, näringsliv, kyrkan och utbildningen.

- Det är inte en traditionell bordsplacering, det är vi medvetna om men det är helt avsiktligt, säger Lars O Molin.

Vid landshövdingens bord sitter Per Baastad med Pernilla Pehrson Wikström, Hans Gunnar Frebran med Ylwa Westerberg, Anders Wejryd med Lena Baastad, Johan Pehrson med Helena Höjenberg, Joel De Zorzi med Rose-Marie Frebran, Per Westerberg med Soraya De Zorzi och Antoienne Cohen-Ponti med Kajsa Wejryd.

Olika musiker framför under kvällen sina bidrag. Entrémusiken står Grenadjärsextetten för och sedan kommerJeremias Session Band med Tess lördan av Jeremias i Tröstlösa, Maria Johansson sjunger La vie en rose av Piaf/Louiguy och avslutar med Padam… Padam av Contet/Glanzberg.

Mer läsning

Annons