Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungsgatans nya kläder

Den tidiga vintern satte stopp för uppfräschningen av Kungsgatan men efter senaste tidens varma vårväder har arbetet åter dragit i gång.

Annons

Den 28 november förra året invigdes nya Kungsgatan som är ett led i kommunens satsning att piffa upp stadskärnan. Men den snörika vintern tvingade projektet att ta ett långt vinteruppehåll.

- Nu är vi i gång igen. Arbetet har gott ganska bra hittills, bortsett från den tidiga vintern, snön och tjälen gör det väldigt svårt att göra markarbete, berättar Peder Hallkvist, stadsarkitekt på Örebro kommun.

Uppfräschningen är uppdelad i två etapper där den första gäller sträckan mellan Rudbecksgatan och Stortorget. Trots det långa uppehållet förväntas projektet hålla tidsplanen och första etappen ska stå klart lagom till marknadsafton i början av juni. Viktigast vid nystarten är att asfaltera klart och få upp sittbänkar längs trottoarerna.

- Jag är nöjd med resultatet hittills, det ser bra ut. Det finns alltid en del justeringar, bland annat fick vi parkeringsskyltar som var för låga, säger Hallkvist.

Kungsgatans nya utseende har kommunens stadsbyggnadsenhet utformat tillsammans med representanter från fastighetsägarna. Men trots den relativt omfattande miljöförändringen har reaktionerna varit få.

- Reaktionerna har varit förvånandsvärt få men de som kommit har varit positiva, det är flera som sagt att de tycker gatan blivit väldigt trevlig, säger Hallkvist.

Förändringar på Kungsgatan

- Körbanan smalnas av, vilket tillsammans med andra åtgärder begränsar hastigheten.

- Bättre framkomlighet för funktionshindrade, bl a genom ledstråk, markerade passager över körbanan, slät markbeläggning och ny belysning.

- Ny belysningen ökar trivsel och trygghet.

- Mer grönska längs trottoarerna.

- Korsningen Kungsgatan/Rudbecksgatan förbättras med bättre övergångar för cyklister och gående och uppgraderat signalsystem.

Mer läsning

Annons