Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunskap viktigt vapen för att hitta rätt i tv-spelsdjungeln

Kunskap är väldigt viktigt när du ska köpa spel till dina barn. Det tycker David Gustafsson som jobbar i butiken Game i centrala Örebro.

Annons

Är du yngre än den rekommenderade åldern på det spel du vill köpa kan det hända att du får visa legitimation. I alla fall om spelet är för 18 år och upp, och du handlar i David Gustafssons butik.

– Vi följer åldersrekommendationen ganska hårt, och kan sträcka oss så långt som att kolla legitimation, förklarar han.

Det kan också räcka med att personalen tar kontakt med köparens föräldrar via telefon för att få ett godkännande. Finns det en överenskommelse mellan barn och vuxen tycker David Gustafsson det är svårt att motivera ett nekande av köp.

– Åldersmärkningen är en rekommendation, och man får bedöma varje situation för sig.

Han poängterar att kunskap är det viktigaste vapnet när det kommer till spelköp. Ta hjälp av personalen i spelaffärer, läs recensioner och titta på klipp från spelen på internet. Det är David Gustafssons bästa tips till föräldrar som ska köpa spel.

– Inleds ett spel med att någon avrättas kallblodigt kanske det spelet inte är så lämpligt för ens åttaåriga dotter, till exempel. Information är nyckeln. Har du den inte själv så be om hjälp.

Mer läsning

Annons