Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kuratorer: Gratis mat för lärare är bra för barnen

Den fria pedagogiska lunchen behövs för barnens bästa. Den anser Örebros grundskolekuratorer i en gemensam skrivelse. Från kommunen säger man att effekterna ska utredas.

Annons

– Vadå utreda! Hur länge ska den utredningen pågå? Vi vill ha pedagogiska lunchen tillbaka nu, säger Kicki Rundqvist, kurator på Lundbyskolan.

Det är ett år sedan som den fria pedagogiska lunchen drogs in. Det är enligt kuratorernas skrivelse många av personalen som har valt att inte äta med barnen.

– Vi har pratat med pedagogerna och de märker problemen. Vi märker barnen som kanske inte har så mycket kompisar. Förr kunde de äta med vuxna. Nu har de ingen, det är vad kuratorerna ser, säger Kicki Rundqvist.

Viktigt med vuxnaHon tycker att det är viktigt att det finns vuxna i matsalen eftersom det är mycket som händer där. Dels är många barn otrygga i miljöer som matsalar, korridorer och omklädningsrum, dels för att vuxna skapar lugn och kan reda ut konflikter som annars kanske följer med in i klassrummen.

– Nu går de omkring som vakter på en del skolor, och det känns inte okej, säger Kicki Rundqvist.

Dessutom saknar kuratorerna en barnkonsekvensanalys av beslutet att dra in den fria pedagogiska lunchen.

– Vi har inte hittat någon analys och har man fattat beslutet utan en barnkonsekvensanalys är det oroande, säger hon.

Thomas Esbjörnsson (S), skolpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, berättar att kommunen ska utreda effekterna under hösten.

– För min egen del tycker jag nog att det är viktigast att titta på de yngre barnens situation och försäkra oss om att det är bra för dem. Funkar det inte där måste vi göra något och att återinföra fri pedagigisk lunch är kanske ett alternativ, säger han.

Lennart Bondeson (KD), som i dag ingår i kommunens trepartistyre, men som var med och drog in den fria pedagogiska lunchen i Koalitionen Örebro, vill nu avvakta utredningen.

Vänta på utredning– Det alla var överens om i programnämnden var att man ska vänta och se vad utredningen ger, och det tycker jag också. Dels handlar det om effekterna, dels om ekonomin. När vi tog beslutet hoppades vi på att det skulle ge 3,8 miljoner kronor i intäkter och prognosen såg väl inte så jättebra ut när det gällde intäkterna, säger han.

Mer läsning

Annons