Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kurrens” bilder blir allas

Örebro Kurirens arkiv blir tillgängligt för allmänheten. Det är ett kulturarv som bevaras åt framtiden.

Annons
Bildminne. Epa Storgatan 3, 24 april 1968.

Digitalis heter ett, sedan två månader pågående, samarbetsprojekt mellan Örebro läns museum, Stadsarkivet och Arbetsförmedlingen. En del av projektet går ut på att digitalisera Örebro Kurirens arkiv med material från 1900-talets början.

Stadsliv möter några av de fotografer som arbetade på Kurirens fotoavdelning, Lasse Wretling, Roger Lundberg, Lennart Thybell och Göran Kempe.

Minnena flödar. Glimtar av vardagsliv, arbetsplatser, politiker, matreportage, BB-bilder på nyfödda, däribland prins Daniel, dramatiska händelser, olyckor, söta segrar och förtvivlade förluster inom idrottens värld framkallas på näthinnorna.

Alla minns de så väl ögonblicken de fångade åt framtiden med sina kameror, med sina sinnen, med sina sätt att komma nära människor.

Frågan är bara exakt NÄR det hände, vilket år, vilken månad? Det är inte alltid de är säkra.

När projektet Digitalis är klart vet vi alla NÄR.

Digitaliseringen innebär att arkivet kan bli tillgängligt för dem som har en dator. Skulle ingen digitalisering ha gjorts skulle arkivet visserligen varit bevarat för eftervärlden, men bara funnits otillgängligt i ett av magasinen hos Örebro läns museum. Nu ser museet till att fler får ta del av bildskatten.

– Det känns jättebra att det blir samlat och digitaliserat. Vi gjorde en bra tidning. Flera gånger slog vi NA, säger Lasse Wretling och får medhåll av de andra kollegerna.

De minns tiden då Örebro Kuriren jobbade på med knappa resurser. De minns ÖK:s kamp mot jätten Nerikes Allehanda.

När fotograferna möts talar de också om Örebro Kuriren som gav bilden en chans, dagstidningen som såg fotografiet som en informationskälla, en källa som ibland roade, ibland oroade och som stundom överraskade.

Det talas också om ÖK som föregångare. Många år före de flesta andra dagstidningar kom Örebro Kuriren ut i tabloidformat.

– Det finns en stor efterfrågan på bilder och klipp från Örebro Kuriren, både från allmänhet och forskare. Projektet pågår i två år, säger Elinor Magnérus, avdelningschef på länsmuseets samlingar.

Hittills i Digitalis har det skannats negativ från januari 1965 till november 1966. Efter viss gallring är närmare 3 000 bilder registrerade i SOFIE, museets bilddatabas. Och mer ska det bli!

– Vi har på ett par veckor packat om två pallar av nio av klipparkivet samt stuvat om och packat upp tidningsläggen i Örebro Kurirens magasin , säger Lena Brättorp, arbetsledare för Digitalis.

16 personer arbetar inom Digitalis. Uppgifterna består bland annat av sortering och arbete vid bildskärm med både registrering och bildredigering.

Undertecknad var till och från vikarie på ÖK:s fotoavdelning då 70-tal övergick i 80-tal.

Jag avslutar denna artikel med dessa rader: ”Nu får det vara nog med text som ingen läser. Låt bilderna tala!”

Nytt område. Oxhagen 26 februari 1965. Barn och vuxna vid en busshållplats.
47 år sedan. Oxhagen, byggmodell. Arkitekten förevisar.
Inne då. Mannekänguppvisning 9 juni 1965.
Det var då. Natt 700, 14 juni 1965. Örebro stad firar 700-års jubileum.
Skoj. En jättelång clown fångad av Örebro Kurirens fotograf i maj 1965.
Grymt ögonblick. Ronald ”Rolle” Åman deppar då ÖSK åker ur allsvenskan 1978.
Krumelur med Kurre. Harald Forss, poet och levnadskonstnär.
Örebroprofil. Margit Palmaer-Waldén.
ÖK-fotograf. Roger Lundberg spanar på negativ.BILD: ANDERS ERKMAN
På spaning efter den tid som flytt. Från vänster: ÖK-fotograferna Roger Lundberg, Lennart Thybell, Lasse Wretling och Göran Kempe.BILD: ANDERS ERKMAN

Mer läsning

Annons