Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kuslig häxvandring på slottet

Det kan vara kusligt roligt att gå omkring i Slottet och höra berättelser om hemska häxor och en kung som var rädd för häxor.

Annons

Örebrokompaniet ordnar häxvecka på Örebro slott och barn får speciella visningar - till och med torsdag. NA hänger med på en vandring med tjejer och killar från sju år. Guiden Emelie Borg tar emot på borggården.

Visste ni att de stenansikten som finns i slottsväggen sades stoppa onda andar från att ta sig in i Slottet? Emelie berättar att kungen Karl IX var en tuff man, men rädd för häxor. Därför ordnade han med ett speciellt magiskt rum för bara häxor. Sedan talas det om ramsor som häxorna kunde. Barnen på vandringen kan flera magiska ramsor som de rabblar.

En häxvandring är absolut inte bara skoj. Här får vi höra sagor om häxor som kunde äta barn och hitta på allt möjligt konstigt. Men vi som lyssnar till Emelies berättelse får även veta att verkligheten var mycket grym för de kvinnor som troddes vara häxor. Några barn känner till de konstiga test som kvinnor utsattes för, bland annat vattentestet.

Under häxveckan ordnas också en dramatiserad vandring för vuxna på i kväll, torsdag. ”Den onda kvinnans öde” som handlar om en kvinna som står anklagad för häxeri, trolldom.

Mer läsning

Annons