Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna åtalad för bidragsbrott

På en blankett lämnad till Försäkringskassan i Örebro misstänks en kvinna ha lämnat falska uppgifter om överlåtelse av dagar med föräldrapenning.

Annons

Hon åtalas nu för grovt bidragsbrott.

Kvinnan anklagas för att ha fyllt i en uppgift om att barnets far avstått föräldradagar till henne och samtidigt undertecknat med hans namn.

Mannen har under polisutredningen sagt att han inte avstått några dagar och inte undertecknat blanketten.

Kvinnan förnekar att hon gjort sig skyldig till brott.

En granskning gjorde att hon polisanmäldes misstänkt för grovt bidragsbrott. När utredningen hamnade på åklagarkammaren togs beslut om åtal.

Vice chefsåklagare Carsten Helland skriver i stämningsansökan, till Örebro tingsrätt, att kvinnan med uppsåt lämnat oriktiga uppgifter till försäkringskassan. Han framhåller också att brottet är grovt eftersom en falsk handling använts.

Om det hela fullföljts skulle kvinnan ha fått ut närmare 13 000 kronor som hon inte hade rätt till, samtidigt som mannen förlorat föräldrapenningdagar.

Som bevis vid rättegången finns bland annat utdrag från Försäkringskassan om att kvinnan begärt en blankett för avstående av föräldrapenning. Enligt kassan ska hon samtidigt med utskicket ha informerats om att avstående av dagar måste göras av mannen. Noteringarna på Försäkringskassan visar att blanketten kort efteråt lämnades in ifylld.

Mer läsning

Annons